På Nagoya-universitetet i Japan har forkskere undersøgt træringe. De afslører, at Jorden blev badet i enorme mængder kosmisk stråling for omkring 1.200 år siden, men de kan ikke finde årsagen.
Det skriver b.dk.
Det ekstremt intense bombardement af energirige kosmiske partikler ramte Jordens atmosfære. Det var så kraftigt, at bombardementets fingeraftryk tydeligt står aftegnet i træringe, som forskerne har undersøgt. Detfandt sted omkring år 774-75, altså omtrent den spæde start på vikingetiden.
Beviset ses tydeligt i form af en bemærkelsesværdig høj koncentration af den radioaktive isotop kulstof 14 i træernes ringe fra netop det år. Fra 774 til 775 steg koncentrationen af kulstof 14 således cirka 20 gange mere, end man ser i forbindelse med normale variationer.
Forskerne spekulerer på, hvad den pludselig stigning kan skyldes, men de historiske skriftlige kilder afslører ikke noget. Både supernovaer (en kæmpemæssig stjerneeksplosion i vores kosmiske nabolag) og store soludbrud har været under mistanke, men forskerne mener at de kan afvise begge mistænkte. Supernovaer fra perioden har ikke været kraftige nok til at sætte spor, og et soludbrud så kraftigt at det ville sætte spor på træerne, ville også have svitset store huller i ozonlaget.
Mysteriet står uløst hen.
Resultatet er offentliggjort i det store, videnskabelige tidsskrift Nature.
Læs også: Kosmisk stråling sætter gang i skydannelse