KORT NYT FRA UDLANDET
Sommeren er over os, og med sommer kommer sol og varme. Men hvis du synes, at det er for varmt nu, så skal du ikke glæde dig over et nyt studie, der viser, at den globale opvarmning har øget risikoen for hedebølger i Europa til det dobbelte. Det skriver Nature.com.
Studiet er blevet til i et samarbejde mellem Climate Central, en medieorganisation med fokus på klima og miljø, og et internationalt hold af klimaforskere. Deres resultater er baseret på et såkaldt hurtigt real-tids studie af klimaændringerne. Forskerne ønskede nemlig, at have resultater og svar klar, når det var brug for det – og ikke når det var alt for sent.
»Der er ofte en masse uvidenskabelige spekulationer om klimaændringernes rolle. Vores mål var at give kvantitative svar i rette tid, når spørgsmålene bliver stillet,« siger chefforsker fra Climate Central, Heidi Cullen, til Nature.com.
Studiet har ikke været under peer review – hvilket vil sige, at det ikke har være igennem en proces, hvor det er blevet bedømt af kolleger i forskerverden – men det er netop meningen med studiet. Ifølge forskerne bag studiet er problemet med peer-reviewed klimastudier nemlig, at de kommer for sent ud og dermed ikke kan bidrage til klimadebatten.
Netop derfor bliver studiet kaldt et real-tids studie. Studiets resultater blev udgivet 2. juli 2015, baseret på de forventede ekstreme varme temperaturer. Ugen efter opdaterede de deres resultater ved at bruge den forrige uges egentlige målte temperaturer – med de samme konklusioner.
De statistiske analyser i forskernes observationer viser, ifølge forskerne, at sandsynligheden for hedebølger, som vi har set i år, er øget til det dobbelte siden 1978.
Du kan læse studiet i dets helhed på climatecentral.org.
Læs også:
Mennesket er skyld i 75 procent af Jordens hedebølger
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
rs