Humlebier er så smarte, at de kan flyve, selv om det siges, at det ifølge simple flyvemodeller burde være umuligt. Nu viser det sig, at humlebiernes flyvemønster også trodser de helt simple modeller, som matematikere anbefaler som værende de bedste. Det skriver Ing.dk.
Det gør humlebierne ved at tænke sig grundigt om, viser en detaljeret undersøgelse foretaget af forskere fra Queen Mary University of London i England og instituttet for fysik og teknologi i Kharkov, Ukraine.
Den nye undersøgelse viser – måske ikke overraskende – at humlebier optimerer deres flyvning ved både at tage hensyn til sandsynligheden for hurtigt at finde de rette blomster og faren for selv at blive bytte for eksempelvis edderkopper.
Det betyder, at de ikke har et flyvemønster karakteriseret af en såkaldt Lévy-fordeling, som matematisk set er det umiddelbart bedste valg alene ud fra opsamling af nektar.
Lévy-flyvning er karakteriseret ved en form for tilfældige bevægelser, der vægter lange flyvninger højere end korte flyvninger – og som dermed passer med ’lang’ flyvning fra en blomstergruppe til anden, hvor der foretages ’korte’ flyvninger fra blomst til blomst. Lévy-flyvning er navngivet af fraktalernes mester, Benoit Mandelbrot, og opkaldt efter den franske matematiker Paul Pierre Lévy (1886-1971).