Et mystisk ulvelignende dyr ved Thy har i den seneste tid vakt undren landet over. Nu er kræet fundet dødt, og en gruppe forskere fra DTU Veterinærinstituttet har obduceret det.
Obduktionen gav dog – som forventet – intet sikkert svar på det store spørgsmål: Er det en hund eller en ulv, som på det seneste har spankuleret omkring i Hanstholm Reservatet?
»Dyret var ikke kastreret eller mærket med tatovering eller chip, som det ellers kunne være tilfældet med en hund eller et dyr fra en zoologisk have. Vi kan derfor ikke udelukke, at der kan være tale om en ulv, men vi kan ikke sige noget med sikkerhed endnu,« siger seniorforsker Tim Kåre Jensen fra DTU.
Han forklarer til Videnskab.dk, at det også for forskere kan være meget svært at se forskel på visse hundetyper som for eksempel den tjekkiske ulvehund og en rigtig vild ulv, fordi mennesket igennem mange år bevidst har fremavlet hunde, som ligner ulve.
Derfor kan forskerne ikke se, om det er en ulv
Fagpersoner kan ofte kende forskel på hunde og ulve ved at kigge på deres tænder og tæer. Ulve har typisk større tænder end en hund, men meget store hunde kan også have store tænder.
»Ulve har også en lille smule svømmehud mellem tæerne på både forben og bagben. Det har rigtige hunde ikke. I det her tilfælde havde dyret, vi obducerede, svømmehud mellem tæerne. Tænderne var også store nok til at være ulvetænder,« beretter seniorforsker Tim Kåre Jensen fra DTU og fortsætter:
»Vi fandt altså ikke noget, som modsagde, at det skulle være en ulv. Hunden og ulven er dog så nært beslægtede, at de lige så godt kan være identiske. Der behøves ikke være nogen som helst synlig forskel,« siger forskeren til Videnskab.dk.
Han kan ikke være 100 procent sikker på, at det er en ulv – eller en hund – før han om to uger har fået svar på en række DNA-analyser, som han har sat i værk.
Forskere finder tumor i brysthulen
Dyret fra Thy var en udmagret voksen han.
Selvom obduktionen ikke var nok til at kategorisere det ulvelignende kræ, så gav undersøgelsen et sandsynligt svar på, hvorfor dyret blev fundet dødt.
»Vi fandt en stor tumor i brysthulen, som meget vel kan være dødsårsagen. Der var flere liter væske i brysthulen, som formentlig skyldes tilstedeværelsen af tumoren, og dyret er nok simpelthen blevet kvalt i væsken,« siger Tim Kåre Jensen.
Nye undersøgelser skal give præcist svar på dødsårsag
Ud over de tidligere nævnte DNA-analyser, vil forskerne også undersøge dødsårsagen nærmere:
»Der er blevet udtaget en række prøver fra dyret, som nu bliver undersøgt og analyseret for bl.a. gift, bakterier, virus og parasitter. Undersøgelserne kan give svar på, hvorvidt dyret led af andre sygdomme og muligvis også klarlægge dødsårsagen yderligere. Vi forventer svar på alle undersøgelserne om to uger, hvorefter svaret vil tilgå Naturstyrelsen,« siger dyrlæge ved DTU Veterinærinstituttet Mariann Chriél.
’Ulv’ har kunnet finde føde
Seniorforsker Tim Kåre Jensen fortæller, at det har været spændende at obducere dyret fra Thy.
»Vi har jo ikke haft ulve i Danmark siden 1813, hvor de sidste vilde ulve blev skudt i Jylland,« siger han og fortsætter:
»Det, jeg er mest glad for, er, at vi har kunnet påvise den mulige dødsårsag. Vi har manet den mulighed til jorden, at den ved Thy ved et uheld er kommet ind i en blindtarm, hvor den ikke har kunnet finde mad, og så er død af sult. Den har sandsynligvis haft gode chancer for at finde føde.«
En hund ville højst sandsynligt ikke været i stand til at finde tilstrækkelig føde og ville være død af sult.
Forskeren mener dog ikke, at de danske vildtreservater er store nok til, at vi kan huse en bestand af vilde ulve, som vi gjorde engang. Der er formentlig ikke mad nok til et koppel ulve på størrelse med ’ulvehunden’ fra Thy.