Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Sjov video! Bier lærer at spille fodbold af deres venner

(Video: ABCNews)

kaskelothvaler jager i dybhavet

Danskere løser mysterium om tandhvalers vanvittige lyde

Toilet er styrtet sammen i Ghana

Kvinde går på toilet i sit hjem – hun dør, da det forsvinder under jorden 

Derfor er du familie med en neandertaler

Derfor er du i familie med neandertalerne

Video: Morten Meldal giver Nobel-forelæsning om klik-kemi

Annonce:

Små hjerner, små fornøjelser? Ikke for bier.

For selvom deres hjerne består af sølle en million neuroner, så kan de lære langt mere komplekse ting, end forskerne gik og troede, skriver phys.org.

I et nyt studie har forskere fra Queen Mary University of London vist, at bier ikke bare kan lære af hinanden, men de kan ligefrem forbedre måden at gøre ting på, efter at have lært dem.

Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science og er første gang, at forskere har vist en så stor hjernekapacitet hos insekter.

»Vores studie gør op med idéen om, at insekters små hjerner kun gør dem i stand til en begrænset fleksibilitet i deres adfærd og simpel læring,« fortæller Lars Chittka, der er professor i kemi og biologi ved Queen Mary University of London, og som har været med på det nye studie, ifølge phys.org.

Ved hjælp af en lille bi-‘dukke’ lærte forskerne bierne, at når de skubbede en bold ned i et hul, så ville de få en belønning.

Bagefter fik andre bier så lov at se, hvad de første bier havde lært, for at finde ud af, om de kunne gøre kunsten efter.

Annonce:

»Bierne løste opgaven på en anden måde, end hvad der havde været demonstreret for dem. Det tyder på, at bierne ikke bare kopierede, hvad de så, men at de ligefrem forbedrede måden at løse opgaven på. Det viser en imponerende fleksibilitet i deres adfærd, især for et insekt,« fortæller Olli J. Loukola, der er professor ved Queen Mary University of London og medforfatter på det nye studie, ifølge phys.org.

Hos de optrænede bier var der tre bolde, og de skubbede den bold, der var længst væk fra hullet, fordi de to andre var limet fast.

Men når de nyoplærte bier skulle gøre øvelsen efter, var ingen af boldene limet fast, og de gik altså efter den bold, der var nærmest hullet.

»Det kan vise sig, at bier og mange andre dyr har hjernekapacitet til at klare meget komplekse opgaver, men at de kun gør det, hvis det bliver nødvendigt, fordi deres omgivelser ændrer sig,« fortæller Olli J. Loukola, ifølge phys.org.

Andre grupper af bier, som ikke havde set en af deres ‘venner’ skubbe bolden, klarede opgaven væsentligt dårligere.

Den ene gruppe havde ikke set bolden blive flyttet, men bolden var allerede i hullet, og bien kunne altså få en belønning, uden at skulle arbejde for den. Disse bier klarede opgaven særdeles dårligere, end de ‘optrænede’ bier, når de efterfølgende skulle forsøge at skubbe bolden i hullet.

Derudover var der en anden gruppe, som blev oplært ved, at forskerne have en magnet under pladen, hvor bien, bolden og hullet var placeret. De flyttede altså bolden i hullet ved hjælp af magnetisme. Disse bier havde også svært ved at få bolden i hullet og få deres belønning, når de selv skulle skubbe bolden.

Annonce:

Du kan se bierne ‘spille’ bold i videoen fra ABC News øverst i artiklen.

agr

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts