Forskere opdager 54 hidtil ukendte søer under Indlandsisen i Grønland

Den nye opdagelse viser, at søer er langt mere udbredte under Inlandsisen, end man hidtil har vidst. (Foto: University of Sheffield)

Den nye opdagelse viser, at søer er langt mere udbredte under Inlandsisen, end man hidtil har vidst. (Foto: University of Sheffield)

01 juli 2019

Indlandsisen i Grønland gemmer på mindst 60 'subglaciale' søer, der kan ligge flere kilometer under overfladen. Det fortæller britiske forskere fra University of Sheffield i et nyt studie, skriver universitet i en pressemeddelelse.

Søerne kan måske være en nøgle til at forstå, hvordan klimaforandringerne påvirker gletsjerne og den grønlandske indlandsis, fortæller forskerne i det nye studie, der er udgivet i tidsskriftet Nature Communications.

»Disse søer kunne være vigtige forskningsområder for at lede efter spor fra ekstremt liv og for at tage prøver af sedimenter i søerne, der udgør en logbog over klimaforandringerne,« siger ph.d. Stephen Livingstone i pressemeddelelsen fra University of Sheffield.

Nederst i artiklen kan du se, hvordan det gik, da smeltevand pludselig fik Watson-floden ved Søndre Strømfjord til at gå over sine bredder i 2012.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du hjælpe klimaet derhjemme og på arbejde

I det nye studie har forskerne analyseret radaroptagelser fra i alt 500.000 kilometers overflyvninger af Indlandsisen.

Radarbølgerne kan nå helt ned til bunden af Indlandsisen, og med optagelserne har forskerne nu føjet 54 subglaciale søer til de seks søer, man i forvejen kendte til.

Smeltevand under og inde i gletjserne kan senere dukke op som overjordiske floder og oversvømmelser i Grønland. Du kan se et ekstremt eksempel nederst i artiklen. (Foto:  Dirk Van As)

Søerne befinder sig under isen, der nogle steder er omkring 3 kilometer tyk, og de varierer i længde fra omkring 200 meter til knap 6 kilometer.

Søerne fyldes med vand ad forskellige veje, fortæller forskerne:

  • Is smelter under tryk, og det enorme tryk fra gletsjerisen kan dermed give afsmeltning af isen længere nede

  • Isens friktion hen over underlaget danner varme, som til gengæld smelter en del af isen.

  • Varme fra Jordens indre kan smelte isen

  • Vand fra overfladen kan nå ned til søerne igennem revner i Indlandsisen

LÆS OGSÅ: Hvad styrer vores klima?

De fleste af de nyopdagede søer blev fundet under is, der bevæger sig relativt langsomt, i god afstand fra den indre del af Indlandsisen, og forskerne vurderer, at de er forholdsvis stabile.

Men efterhånden som klimaet bliver varmere, vil der danne sig flere søer ovenpå isen.

Og hvis dette vand finder ned i søerne under isen, kan de subglaciale søer blive dynamiske og skiftevis fyldes med vand og derefter tømmes, vurderer forskerne.

Forskerne fandt i det nye studie allerede et tegn på denne tendens, da to søer under isen først blev tømt for vand og derefter genopfyldt.

Opdagelsen af det store antal søer kan blive et vigtigt led i vores forståelse af, hvordan vand bevæger sig under Indlandsisens overflade, fortæller forskerne.

Fra lignende søer ved Antarktis ved vi allerede, at de kan få den overliggende is til at bevæge sig hurtigere, når søerne skiftevis fyldes og tømmes for vand.

I 2012 oversvømmede smeltevand fra Grønlands iskapper pludselig broen over Watson-floden ved Søndre Strømfjord i Vestgrønland. Hændelsen var den voldsomste af sin slags i 150 år, men på grund af den globale opvarmning forventer at se flere oversvømmelser som denne i de kommende årtier. Læs mere i artiklen Forskere: Vi kan forudse kæmpe oversvømmelser i Grønland. (Video: JSEP)

LÆS OGSÅ: Animation: Sådan ville Grønland se ud uden is

LÆS OGSÅ: Grønlandske børn bliver sundere og højere

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.