Grønlandske børn bliver højere og sundere
Grønlandske børns helbred er nu tilsyneladende ligeså godt som danske børns helbred, viser nye studier.
groenland_groenlandske_boern_hoejde_sundhed_vaekstkurve

Gennem adskillige generationer har inuitter været kortere end europæere. Sådan er det ikke længere for den generation, der er ved at vokse op nu. (Foto: Marius Kløvgaard)

Gennem adskillige generationer har inuitter været kortere end europæere. Sådan er det ikke længere for den generation, der er ved at vokse op nu. (Foto: Marius Kløvgaard)

En flok skolebørn løber ned ad bakken mod Knud Rasmussen-museet i Ilulissat, Vestgrønland.

For øjet, der dagligt ser gruppen af børn smutte forbi, er det måske knap så synligt. Men for den, der kun besøger Grønland med mange års mellemrum, står det næsten klart med det samme:

Børnene ser høje ud. I hvert fald i forhold til tidligere generationer.

Det er der en grund til. Ikke kun i Ilulissat, men også i hovedstaden, Nuuk, og andre grønlandske byer og bygder.

For tiderne er forbi, hvor drenge og piger i Grønland kunne betragtes som små.

Det er et af hovedresultaterne i en ny undersøgelse af grønlandske børns højde og vægt, som vi i en forskningsgruppe fra blandt andet Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, regionshospitalet i Ilulissat, Odense Universitetshospital (OUH) og Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet (SDU) for nyligt har offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Acta Paediatrica.

Inuitbørn har indhentet europæere

Gennem adskillige generationer har inuit i Grønland, Canada og Alaska ellers haft en helt speciel kropsbygning i forhold til mænd og kvinder med europæiske rødder.

Inuit var således lavere end europæere, men vejede alligevel det samme.

Undersøgelser fra 1996-1997 viste for eksempel, at grønlandske mænd og kvinder i gennemsnit var henholdsvis fem og syv centimeter kortere sammenlignet med mænd og kvinder i Danmark.

Sådan er det ikke længere. I en årrække har man kunnet se dette på gaden og i de grønlandske hjem, og nu er en del af de iagttagelser blevet videnskabeligt dokumenterede.

279 drenge og piger fra Grønlands hovedstad, Nuuk, og landets tredjestørste by, Ilulissat, har deltaget i undersøgelsen.

I deres sygehusjournaler og sundhedsplejerskejournaler er der fundet målinger af deres højde, vægt og hovedomfang, fra fødslen og frem til de blev mellem 6 og 10 år.

Disse målinger er blevet brugt til at beregne, hvordan grønlandske børn i gennemsnit vokser, fra fødslen og frem til før de går i puberteten, hvilket vil sige til otte år for piger og ni år for drenge (for langt de fleste er det senere, men for at undgå at medregne dem, der går tidligt i puberteten, har vi valgt disse aldre).

Nye grønlandske vækstkurver gør det muligt at følge børnene bedre

Sammenlignet med danske børns vækst, som senest er blevet undersøgt i 2014, viser det sig, at drenge og piger i Grønland i dag stort set er ligeså høje som danske børn, i hvert fald indtil de når puberteten, da vi endnu ikke har tal for, hvordan det ser ud fra puberteten og fremefter.

Og faktisk vejer de mere.

Derfor er der i forbindelse med undersøgelsen af de grønlandske børns højde, vægt og hovedomfang lavet nogle særskilte vækstkurver for både grønlandske drenge og piger.

Disse vækstkurver viser, hvordan en gennemsnitlig grønlandsk dreng og pige vokser.

Denne viden er vigtig, når læger og sundhedsplejersker skal vurdere, om børn vokser, som de skal, da ændringer i et barns vækst kan være udtryk for, at barnet ikke trives eller på anden måde fejler noget, der skal undersøges yderligere.

Tidligere har man brugt danske vækstkurver i Grønland, men nu er det altså muligt at supplere med grønlandske vækstkurver.

Grønlandske børn er store fra fødslen

Et kig på vækstkurverne for de grønlandske børn viser, at de gennem det første leveår faktisk er længere end danske drenge og piger.

Mens en grønlandsk dreng i gennemsnit er 77,9 centimeter lang efter 1 år, måler en dansk dreng i gennemsnit 77,0 centimeter.

Samme forskel gør sig gældende for grønlandske og danske piger, der i gennemsnit er henholdsvis 76,0 og 75,0 centimeter lange efter 1 år.

Grønlandske børn er således store fra fødslen, hvilket tyder på, at noget af forklaringen på det ændrede vækstmønster kan findes i fostertilværelsen.

Undersøgelser fra 1996-1997 viste, at grønlandske mænd og kvinder i gennemsnit var henholdsvis fem og syv centimeter lavere end mænd og kvinder i Danmark. Sådan er det ikke længere. (Foto: Marius Kløvgaard)

Undersøgelser fra 1996-1997 viste, at grønlandske mænd og kvinder i gennemsnit var henholdsvis fem og syv centimeter lavere end mænd og kvinder i Danmark. Det billede er ved at ændre sig. (Foto: Marius Kløvgaard)

Det er velkendt, at overvægtige mødre føder store børn. Også selv om mødrene ikke selv var store som børn.

I undersøgelsen af de 279 grønlandske drenge og piger viste det sig, at en stor del af børnenes mødre faktisk var overvægtige gennem graviditeten.

På den anden side røg mange af mødrene også. Men selvom mødre, der ryger, ofte føder små børn, tydede det altså her på, at overvægt havde større betydning end rygning for børnenes størrelse i det første leveår.

En anden forklaring på, at grønlandske børn i dag vokser på linje med danske børn, er, at mange grønlændere i dag har en eller flere forfædre, som kommer fra Skandinavien. Genetisk ligner grønlændere i stigende grad europæere i forhold til tidligere.

Undersøgelser af generne hos grønlændere har vist, at omkring en fjerdedel af generne hos en gennemsnitlig grønlænder i dag kommer fra Skandinavien.

Grønlandske børn taber lidt i højden i puberteten

De grønlandske børns nye vækstmønster kan dog ikke udelukkende forklares med gener og den påvirkning, de får fra deres moder, inden de bliver født.

For godt nok er grønlandske børn i dag som udgangspunkt store fra fødslen. Men de formår stort set at fortsætte med at vokse som danske børn gennem hele barndommen, selv om især de grønlandske drenge dog taber lidt i højden i forhold til de danske børn i årene inden puberteten.

Hvor en 8-årig grønlandsk dreng i gennemsnit er 130,0 centimeter høj, er en jævnaldrende dansk dreng 131,8 centimeter høj.

Til sammenligning er 8-årige grønlandske og danske piger i gennemsnit henholdsvis 129,4 og 130,0 centimeter høje.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Grønlandske børn er mindst ligeså sunde som danske

Flere forhold kan forklare, at grønlandske børn bliver højere i forhold til tidligere.

Først og fremmest er levevilkårene i Grønland, ligesom i mange andre lande, gennem de seneste mange år blevet forbedrede, så børn får en tilstrækkelig sund og nærende kost.

Med til forbedrede levevilkår hører også bedre helbred.

I en tidligere undersøgelse af, hvor hyppigt grønlandske børn går til lægen, samt hvad de fejler, har vi vist, at grønlandske børn stort set fejler det samme som børn i Danmark, og at de faktisk går færre gange til lægen end danske børn.

Helbredet hos grønlandske drenge og piger er tilsyneladende i dag ligeså godt som danske børns, hvis ikke bedre.

De har i dag ikke flere alvorlige eller kroniske sygdomme, hvilket tidligere kunne forklare, at grønlændere ikke blev så høje. Langvarig sygdom som for eksempel tuberkulose kan nemlig medføre, at børn ikke vokser så meget, som de har potentiale til.

Men ingen af de 279 undersøgte børn havde kroniske sygdomme, som kunne hæmme den måde, de voksede på.

Væksten fortsætter

Gruppen af skolebørn fra artiklens indledning er for længst nået ned ad bakken i Ilulissat.

En dreng kommer nu den anden vej på en mountainbike. Cyklen ser noget stor ud til ham. Men hvis han også gennem teenageårene skyder i vejret som danske drenge, skal han nok komme til at passe den.

Hvordan han og andre grønlandske drenge og piger konkret vokser som teenagere er endnu ikke undersøgt. Det samme gælder den såkaldte sluthøjde for nutidens grønlandske børn.

Yderligere studier må forsøge at besvare disse spørgsmål.

Denne artikel er co-publiceret med vores internationale søstersite ScienceNordic og The Conversation.

Universelt vækstmønster
boern_baby_babyer_vaekstkurver_opvaekst_groenland_danmark_who

Hvis moren er sund og rask, bør alle verdens børn vokse ens. (Foto: Marius Kløvgaard)

I Verdenssundhedsorganisationen, WHO, mener man, at alle verdens børn i gennemsnit bør vokse ens, så længe de:

  • fødes til tiden af mødre, der ikke ryger
  • ammes som spædbørn
  • ikke er kronisk syge
  • får en tilstrækkelig sund og nærende kost

Derfor har WHO i 2006 lavet nogle universelle vækstkurver, som skulle kunne bruges overalt i verden til at vurdere, om børn trives og vokser, som de bør.

I 2014 blev der lavet nye vækstkurver for danske børn, som viste, at drenge og piger i Danmark var højere, vejede mere og havde et større hovedomfang sammenlignet med WHO’s vækstkurver.

Vækstkurverne for grønlandske børn viser ligeledes, at grønlandske drenge og piger er højere, vejer mere og har et større hovedomfang i forhold til WHO’s vækstdata.

Bruger læger og sundhedsplejersker udelukkende WHO’s vækstkurver, når de undersøger grønlandske børn, risikerer de at overse børn, der ikke bliver så høje, som de kunne, og derfor måske fejler noget, der bør undersøges nærmere.

Denne problemstilling gælder også for danske børn.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk