Animation: Sådan ville Grønland se ud uden is

En ny visualisering løfter sløret for, hvordan det grønlandske landskab ser ud under isen. (Video: British Antarctic Survey (BAS))

En ny visualisering løfter sløret for, hvordan det grønlandske landskab ser ud under isen. (Video: British Antarctic Survey (BAS))

Kilde: 
15 december 2017

7.42 meter - så meget ville verdenshavene stige, hvis Grønland smed alt isen, og kun grundfjeldet stod tilbage.

Det er en af mange konklusioner, som en række amerikanske forskere har draget på baggrund af et igangværende studie af, hvordan Grønland ville se ud uden is, skriver bbc.com.

Forskernes arbejde bygger på årtiers undersøgelser og data, og nu har British Antarctic Survey's (BAS) brugt tallene til at skabe en letforståelig visualisering af, hvordan et Grønland uden is ville se ud.

260 milliarder tons is løber fra Grønland og ud i verdenshavene om året. Det lyder som en hel del, men der er dog ingen, der regner med et Grønland uden is lige foreløbigt.

Ifølge forskerne bag skal deres studie bruges til at gøre os klogere på, hvordan Grønland vil reagere på den globale opvarmning - og generelt gøre os klogere på den grønlandske topografi (terræn- og overfladeforhold) under isen.

De 7.42 meter højere verdenshave er for eksempel 7 centimeter mere, end man tidligere havde estimeret, fortæller Dr. Mathieu Morlighem, lektor ved University of California og hovedforfatteren bag studiet, til bbc.com.

Studiet viser også, at der løber en gigantisk kløft under isen ved Jakobshavn Isbræen i det vestlige Grønland - et sted, der er ansvarlig for 6,5 procent af Grønlands smeltede is.

Kløften er sandsynligvis et gammelt flodssystem, der stammer fra tiden, før Grønland var dækket af is. Forskerne mener, at smeltevandet stadig løber langs floddalen under de gigantiske gletsjere.

Forskerne har udgivet en videnskabelig artikel, der sammenfatter deres hidtidige konklusioner, i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.