Havørnen og gråsælen er vendt tilbage, men tre arter af møgbiller er helt forsvundet fra Danmark, og kirkeuglen er kritisk truet.
Enkelte sjældne arter er i fremgang, men overordnet set er biodiversiteten på tilbagegang, viser en ny opdatering af Den Danske Rødliste, som er en videnskabelig vurdering af mere end 13.000 arter af dyr, planter og svampe i den danske natur. 4.439 arter, svarende til 41,6 procent af alle de vurderede arter, er rødlistede, hvilket vil sige, at de er truet i større eller mindre grad.
386 arter er helt forsvundet fra Danmark, og 15 procent af arterne på listen på tilbagegang. Det vil sige, at der bliver færre og færre individer i bestandene. Kun blandt 2,5 procent af de rødlistede arter vokser bestanden, viser den nye liste.
Siden 1990 er arter af dyr, planter og svampe blevet opgjort videnskabeligt i den såkaldte Rødliste. Den nye opdaterede liste omfatter 13.300 arter og information om, hvor truede de er. 25 forskere og eksperter har bidraget til arbejdet.
Deres dataindsamling og vurdering af artsbestandene følger internationale standarder udarbejdet af organisationen International Union for Nature Conservation (IUCN).
Videnskab.dk har i samarbejde med Bettina Nygaard, der er seniorforsker på Aarhus Universitets Institut for Bioscience og en af forskerne bag Rødlisten, fundet eksempler på dyrearter, der ifølge den opdaterede Rødliste er i fremgang, på tilbagegang eller helt er uddøde i den danske natur.
LÆS OGSÅ: Forskere: Husk biodiversiteten når I vil redde klimaet
Arter på optur
Først får du en række lyspunkter. Følgende rødlistede arter er blandt de 2,5 procent, der er i fremgang i den danske natur:

I gamle dage - indtil begyndelsen af 1900-tallet - var Gråsælen (Halichoerus grypus) udbredt i Danmark, men på grund af jagt har den nærmest været udryddet op gennem det forrige århundrede. I dag arten igen i fremgang, viser Rødlisten. I 2003 blev en levende unge fundet på Rødsand ved Lolland. Det er første gang arten så vidt vides har ynglet i Danmark i mere end 100 år. Siden er flere unger blevet set på Rødsand, og det betragtes som sandsynligt, at arten er ved at genindvandre som stabil yngleart. (Foto: Pixabay)

Den skarnbasselignende bille med navnet månetorbist (Copris lunaris) blev i 1983 erklæret uddød i Danmark. Men i 2009 gennemsøgte den kendte biolog og museumsinspektør Morten DD Hansen og en anden billeentusiast 500 kokasser på Samsø og fandt et eksemplar af en månetorbist, skrev Jyllands-Posten. I dag er månetorbisten en art i fremgang ifølge Rødlisten. (Foto: Ole Martin)
Se en meget begejstret museumsinspektør, Morten DD Hansen, finde en månetorbist i en kokasse. (Video: Peter Vestereng)

Rød glente (Milvus milvus) med kløftet hale betragtes ifølge Dansk Ornitologisk Forening som en af de mest sårbare og truede rovfuglearter i Europa. Men i Danmark har den i en årrække været i fremgang. I 2017 blev bestanden anslået til at bestå af 200 ynglepar, og arten er fortsat i fremgang ifølge Rødlisten. (Foto: Pixabay)
Arter på nedtur

Dyndsmerlingen (Misgurnus fossilis) findes kun i nogle få moseområder og vandløb i tilknytning til Vidå-systemet i Sønderjylland. Den er i stor fare for at uddø, for bestanden er meget lille, og levestederne er truet blandt andet af udtørring og hårdhændet vedligeholdelse. På Rødlisten er den derfor kategoriseret som kritisk truet. (Foto: Wikipedia)

Dværgvandnymfen (Nehalennia speciosa) er uden sammenligning Danmarks mest truede guldsmed og er kategoriseret som kritisk truet på Rødlisten. Ifølge listen findes dværgvandnymfen på nuværende tidspunkt kun et bestemt sted, nemlig i en såkaldt hængesæk - et plantesamfund dannet af sammenfiltrede rødder og stængler i overfladen af en mose eller over åbent vand - i Nordsjælland. Hængesækken er stærkt truet af tilgroning, på trods af ihærdige naturplejetiltag. (Foto: Wikipedia)
Planter og svampe er også på Rødlisten
I denne artikel har du fået et lille, tilfældigt udpluk af arter fra Den Danske Rødliste.
Arterne på listen inkluderer karplanter, svampe, mosser, laver, fugle, pattedyr, fisk, padder, krybdyr, sommerfugle, bier, guldsmede, græshopper, døgnfluer, vårfluer, slørvinger, adskillige grupper af biller, græshopper, svirrefluer og edderkopper.
376 arter på listen er kritisk truede, 663 er truede, 802 er sårbare og 568 er næsten truede. Læs mere i boksen under artiklen.
LÆS OGSÅ: Rekord: Danske forskere opdager 142 nye arter
LÆS OGSÅ: Biodiversitet: En million arter er truede - men vil det skade mennesket?