Der skal ske ændringer i den måde, vi udnytter naturens arealer, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at bremse klimaforandringerne og i fremtiden forsyne verdens befolkning med fødevarer, fastslår en ny videnskabelig rapport fra FN’s klimapanel IPCC, der netop er blevet offentliggjort.
Landarealer i nogle dele af verden er allerede under massivt pres, fremgik det på et netop afholdt pressemøde om den nye rapport, der bygger på den samlede forskning i:
- Hvordan landbrug, skovbrug og anden brug af landarealer påvirker klimaet.
- Hvordan landarealer påvirkes af klimaforandringer.
Danske Tina Christensen, som er ph.d. og klimavidenskabelig rådgiver hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), har i den seneste uge været den danske repræsentant på det møde i Geneve i Schweiz, hvor FN's lande er blevet enige om et sammendrag af den omfattende rapport på 1.300 sider.
»Rapporten sætter fokus på, at det har stor betydning, hvordan man dyrker jorden, så man ikke udpiner den, eller endnu værre omdanner den til ørken. Også verdens skove er helt centrale. Dels skal vi passe på de skove, vi har, og på globalt plan skal vi genrejse og nyplante skov for at optage CO2 fra atmosfæren,« siger Tina Christensen til Videnskab.dk.
Mindre kød - mere grønt
Her er et par overordnede budskaber fra klimapanelets rapport om, hvordan verdens landsektor kan tilpasses nye klimatiske forhold og en voksende befolkning:
- Landbruget skal være mere bæredygtigt. I dag står fødevareproduktion for en tredjedel af den menneskeskabte drivhusgasudledning. Udledningen kan reduceres på forskellig vis - blandt andet ved at producere mindre kød og flere plantebaserede fødevarer.
- Madspild skal reduceres
- Der skal plantes mere og fældes mindre skov, fordi træer optager CO2 fra atmosfæren.
På DMI's hjemmeside kan du finde en mere detaljeret gennemgang af konklusionerne.
»Et af de store dilemmaer, rapporten også sætter fokus på, er den øgede konkurrence om landjorden. I takt med at verdens befolkning vokser, er der brug for mere mad. Samtidig belaster den måde, vi i dag producerer maden på, klimaet og naturen,« siger Tina Christensen.
Tørke skaber for eksempel mere ørken og dermed mindre brugbar landbrugsjord. Oversvømmelser forringer ligeledes mulighederne for at dyrke afgrøder nok.
Rapporten er upolitisk
107 forskere fra 52 lande står bag den omfattende rapport på 1.300 sider. Rapporten bygger på over 7.000 studier om klimaforandringer og landarealer.
I den seneste uge har repræsentanter for FN-landenes regeringer været samlet for sammen med forskerne at gennemgå den videnskabelige rapport og lave et sammendrag, som skal informere verdens politikere om forskernes anbefalinger.
Tina Christensen er en af to regeringsrepræsentanter fra Danmark. Hun og de øvrige landes repræsentanter har ikke haft indflydelse på rapportens indhold, understreger hun.
»Vores opgave er at sikre, at det, der kommer med i sammendraget, er relevant og vigtigt for vores politikere. Baggrundsrapporten kan vi overhovedet ikke røre ved, og alle de budskaber, der står i sammendraget, skal godkendes af forskerne,« forklarer hun.
Rapporten er blevet bestilt af verdens regeringer.