Først blev en gråhval observeret tæt ved den israelske middelhavskyst, og nu er den så blevet set igen nordøst for Spanien. Det er kommet bag på hvalforskerne, for det er over 300 år siden, den sidst har vist sig i de farvande.
Det skriver news.bbc.co.uk.
Den første (gen)opdagelse af den tonstunge hval blev gjort 9. maj ved Herzliya Marina i Israel. 23 dages og 3.000 kilometers rejse senere kom den så op til overfladen igen tæt ved Barcelonas havn.
En enlig vildfaren hval?
Engang fandtes der tre store populationer af gråhvaler: I det vestlige og østlige Stillehav og i det nordlige Atlanterhav. Siden er den op til 15 meter lange og 36 ton tunge hval uddød i Atlanterhavet.
\ Fakta
OM GRÅHVALEN
Gråhvalen også kaldet Eschrichtius robustus er en bardehval. Den kan blive op til 15 m og veje op til 35 t. Kroppen er grå, men har bevoksninger af rurer (små krebsdyr), og det giver dyret en mere spraglet fremtoning.
Kilde: denstoredanske.dk
Forskerne har to hypoteser om, hvorfor den nu tilsyneladende er vendt ’tilbage fra de døde’. Enten er Atlanterhavet blevet genkoloniseret af gråhvaler, eller også er der tale om et enligt vildfarent dyr, der i så fald har smadret den tidligere rekord for længste migration.
Gråhvaler tager hvert år en returrejse på omkring 15-20.000 kilometer om året, så en tur fra Stillehavet til Middelhavet er ikke helt usandsynligt, selv om forskerne hælder mest til den første forklaring.
Det er første gang nogensinde, at en gråhval er blevet observeret i Middelhavet, og forskerne formoder, at den vil bevæge sig nordpå langs Portugals og Frankrigs kyster. De lufter endda muligheden for, at briterne måske kan forvente et sommerbesøg.