Mød ‘The Blob’: Den usædvanlige, slimede organisme, der kan hele sig selv - og har 720 køn
blob paris gul slimet organisme

'Blob' har ikke har nogen hjerne, men alligevel udviser den evnen til at 'tænke'. Nu skal den mystiske organisme ud i rummet til et laboratorium på Den Internationale Rumstation, ISS, hvor forskere skal observere den i et miljø med mikrotyngdekraft. (Foto: Parc Zoologique Paris)

'Blob' har ikke har nogen hjerne, men alligevel udviser den evnen til at 'tænke'. Nu skal den mystiske organisme ud i rummet til et laboratorium på Den Internationale Rumstation, ISS, hvor forskere skal observere den i et miljø med mikrotyngdekraft. (Foto: Parc Zoologique Paris)

Kilde: 
18 oktober 2019

Den er gul, den kan krybe med en hastighed på fire centimeter i timen og den kan hele sig selv, selvom den ikke har nogen hjerne. 

Det mystiske væsen, der har fået tilnavnet ‘The Blob’, er netop blevet fremvist i Paris, og fra på lørdag kan du opleve den i den zoologiske have Parc Zoologique Paris, som en del af en udstilling af enestående væsener, skriver CNN. 

Organismen, der officielt hedder physarum polycephalum, er hverken en plante, et dyr eller en svamp. 

Den har ikke kun et køn, men derimod 720 forskellige, og så kan den opdeles i forskellige organismer, for derefter at smelte sammen igen, skriver mediet.

Man antager, at det encellede væsen kan være op til en milliard år gammel.

En udgave af ‘The Blob’ blev første gang opdaget 1973, efter en kvinde i Texas opdagede en hurtigt voksende gul klat, der havde slået sig ned i hendes baghave. 

Væsenet blev anset som værende så mystisk, at det blev omtalt i New York Times i 1973. 

'The Blob' overrasker forskere, fordi den hverken er et dyr, en plante eller en svamp. (Video: France 24 English/Youtube).

Texas-versionen af væsenet døde ifølge CNN hurtigt, og ‘The Blob’ blev ikke omtalt igen før 2016, hvor forskere udgav et studie i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society om en ny udgave af ‘The Blob’. 

Studiet viste, at ‘The Blob’ kan lære at ignorere skadelige stoffer og huske det op til et år senere. 

Nu har forskere i Parc Zoologique Paris fundet ud af, at den slimede organisme også kan finde ud af at løse problemer, som for eksempel at finde den hurtigste vej ud af en labyrint. 

LÆS OGSÅ: Har vi fundet film-monstret 'The Blob'?

»The Blob er et levende væsen, der hører til et af naturens store mysterier,« siger Bruno David, der er direktør i Muséum National d'Histoire Naturelle, hvor den zoologiske have hører under, til Reuters.

»Den overrasker os, for den har ikke nogen hjerne, men den har stadig evnen til at lære ting, og hvis du samler to ‘Blobs’, så vil den, der har lært noget, overgive sin viden til den anden,« fortsætter Bruno David.

Udgaven, der vises i Paris, blev først dyrket i petriskåle, hvor den blev fodret med havregryn. Da den fik en bestemt størrelse blev den podet på et stykke bark og placeret i et terrarium. 

Akacietræer, ege- og kastanjebark er dens foretrukne steder at være, og den trives i temperaturer, der svinger mellem 19 og 25 grader celcius og i et fugtighedsniveau på mellem 80 og 100 procent.

blob paris gul slimet organisme

Man opdagede for første gang det mystiske væsen i 1973. (Foto: Parc Zoologique Paris)

Navnet 'The Blob' stammer fra en gyserfilm fra 1958 med Steve McQueen, hvor en fremmed livsform overtager en lille by i den amerikanske stat Pennsylvania. Du kan læse mere om 'The Blob' på museets hjemmeside.

Udstillingen i Parc Zoologique Paris åbner den 19. oktober.

LÆS OGSÅ: Hvad er du for en fisk? Forskere finder mystisk, lilla væsen i havets dyb 

LÆS OGSÅ: Mystiske 'glasperler' fundet i fossile muslinger stammer måske fra meteorit

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.