Har vi fundet film-monstret 'The Blob'?
En læser har på en jagttur i Grønland fundet nogle mystiske gelé-agtige klumper. De ligner det gamle film-monster 'The Blob'.

 

Fans af kitschede monsterfilm fra 50’erne ved, at vi nu skal være bange. Meget bange.

Vores læser Søren Labansen har nemlig fundet en mystisk gelé-klump i Grønland. Det sted, hvor amerikanerne deporterede dræber-slimen ’The Blob’ i filmen af samme navn fra 1958.

Søren Labansen har sendt Spørg Videnskaben billeder af det sære ’væsen’.

»Jeg går meget på jagt i Grønland og har gjort det hele mit liv. Jeg har kun to gange set denne mærkelige geléklump i små stillestående søer/pytter.«

»I den lille klump, vi tog op, var der små orm, som bevægede sig rundt i geléen, selvom klumpen var ret fast i det. Jeg har spurgt nogle biologer, jeg kender, om de ved, hvad det er. Men ingen har kunnet svare på det,« skriver Søren Labansen.

Traileren fra filmen The Blob (1958) er ikke for folk med sarte nerver.

Ro på!

I den gamle film æder ’The Blob’ dyr og mennesker for at vokse sig større. Måske er det også tilfældet for den grønne, grønlandske geléklump, der indeholder orm?

Tanken er skræmmende. Men heldigvis kan professor i mikrobiel økologi ved Syddansk Universitet, Bo Thamdrup, berolige de urolige.

»Mit bedste gæt er, at det er nogle kolonier af en art af cyanobakterie-slægten Nostoc. Et lignende fund fra Grønland er beskrevet som den Nostoc-art, der hedder søblomme,« fortæller Bo Thamdrup og henviser til fotos på Grønlands Naturinstituts web-site.

Klumpen er ikke gelé hele vejen igennem. Geléen danner kun en kappe omkring cyanobakterierne – en masse mikroskopiske perlekæde-lignende celletråde.

I Kina spiser de 'Blob'

Fakta

Cyanobakterier er også kendt under navnet 'blågrønalger'. Forskerne mener, at det var dem, der for 2,5 milliarder år siden begyndte at fylde Jordens atmosfære med den ilt, som dyr og mennesker i dag er afhængige af. Det skete, da de 'opfandt' fotosyntesen.

Det viser sig, at 'Blobben' faktisk ikke er så sjældent et fænomen, som man måske skulle tro.

»Man finder nogle arter af Nostoc herhjemme i søer, hvor de er kendt som 'søbrombær'. De kolonier er dog både mørkere end dem her, mindre og mere opdelte – de ligner brombær. I Kina spiser man dem.«

»Der er i øvrigt beskrevet flere arter af Nostoc fra Vestgrønland lige fra Igaliko til Disko,« fortæller Bo Thamdrup.

De forskellige arter varierer i form og farve. De fleste hører til i ferskvand, men enkelte findes i havvand.

Orm er ikke almindelige i Nostoc

Men hvad så med de opsigtsvækkende orm i geléklumpen?

»Det kan være, at ormene indeni æder cyranobakterierne – eller måske bruger de bare klumpen som gemmested,« vurderer Bo Thamdrup.

Vi takker ’mikrobiel økologi’-professoren for hans gode svar. Det er betryggende, at videnskaben kan få farlige monstre til at tage sig helt tilforladelige ud.

Spørg Videnskaben takker også vores læser Søren Labansen for fotografierne og det gode spørgsmål – vi sender en T-shirt med posten.

Husk, at du også kan stille spørgsmål til Spørg Videnskaben, hvis du undrer dig over et eller andet.

Eller du kan læse masser af sjove spørgsmål og svar i vores to bøger ’Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?’ og ’Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?

Fakta

Cyanobakterierne i 'Blobben' kan optage og opbevare kvælstof fra luften, så de på et senere tidspunkt kan klare sig i kvælstoffattige miljøer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker