NASA advarer: Isbjerg større end New York løsner sig i Antarktis
Kilde: 
25 februar 2019

Et isbjerg på dobbelt størrelse af New York City er ved at kælve i Antarktis.

Det drejer sig om Brunt-ishylden, hvorpå en britisk forskningsbase er placeret, skriver NASA’s Earth Observatory.  

Kælvningen er resultatet af flere revner i ishylden, der allerede begyndte i slutningen af oktober 2016.

En kælvning er en normal del af en ishyldes liv, men de seneste revner i Brunt Ishylden er alligevel overraskende - især på baggrund af hastigheden i dem, skriver NASA.

LÆS OGSÅ: Video: Se hvordan gigantisk isbjerg knækkede af i Antarktis

Det forventes, at et isbjerg på op imod 1700 kvadratkilometer vil løsrive sig, når kælvingen gennemføres, hvilket ikke er særligt stort i forhold til antarktiske standarder.

Faktisk vil isbjerget ikke engang komme på top 20-listen over isbjerge, men isbjerget kan være det største fra Brunt-ishylden, siden man begyndte at observere den i 1915.

Det er desuden stadig usikkert, hvordan afbrækningen vil påvirke resten af ishylden, men der er risiko for, at hele ishylden bliver destabiliseret, fortæller Joe MacGregor, glaciolog ved NASA’s Goddard Space Flight Center, ifølge NASA.

LÆS OGSÅ: Endnu et 'perfekt' firkantet isbjerg er dukket op i Antarktis - hvad er forklaringen?

Desuden skaber de voksende revner bekymringer for sikkerheden blandt de forskere, der arbejder ved den britiske forskningsbase the British Antarctic Survey’s Halley Station.

Forskningsbasen måtte evakueres og relokaliseres i 2017 på grund af revner i isen tæt på basen, og den kan altså ske igen.

LÆS OGSÅ: Afknækket isbjerg kan forandre Antarktis fundamentalt

LÆS OGSÅ: NASA deler de første luftfotos af mega-isbjerg på vej væk fra Antarktis

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.