Endnu et 'perfekt' firkantet isbjerg er dukket op i Antarktis - hvad er forklaringen?
Det er faktisk et ret almindeligt fænomen, siger dansk professor.

Her et billede af det nye isbjerg, som NASA nu har offentliggjort. (Foto: Jeremy Harbeck/NASA)

Her et billede af det nye isbjerg, som NASA nu har offentliggjort. (Foto: Jeremy Harbeck/NASA)

Underlige firkantede isbjerge er ikke så underlige endda.

I ugens løb gik et formfuldendt, rektangulært isbjerg i Antarktis viralt, da NASA ICE delte et foto af det på Twitter.

Billedet skabte en del undren og opsigt. For et isbjerg stikker da dybt ned i havet og højt op i himlen?

Nu har NASA delt endnu et billede af... jep, et formfuldent rektangulært isbjerg!

Hvad er op og ned i historien her? Er det en ny trend blandt isbjerge? Er det aliens, der står bag? 

Videnskab.dk har undersøgt sagen.

Sådan så det første firkantede isbjerg, der blev delt vidt og bredt, ud. (Foto: Jeremy Harbeck/NASA)

Knækker over som en pind

Begge isbjergene med den helt jævne overflade og de skarpe kanter blev fundet tæt på Larsen C-ishylden - den gigantiske ishylde, der måler en størrelse på to gange Fyn, og var en del i medierne, da det rev sig løs i juli 2017.

Derfor mener man også, at de firkantede isbjerge stammer fra ishylden, og det giver god mening, hvis man skal have forklaret formen, fortæller Jørgen Peder Steffensen, der er professor ved Københavns Universitets Center for Is og Klima, til Videnskab.dk.

En ishylde er en gletsjer, der flyder på havet, og den påvirkes derfor af tidevandet, der bevæger sig op og ned. 

To gange i døgnet vil tidevandet således udsætte gletsjeren for en form for slid eller spænding, der uvægerligt ender med, at et stykke brækker af og bliver til et isbjerg.

Selve bruddet vil typisk løbe vinkelret på isens bevægelsesretning, hvilket vil sige den vej, som gletsjeren bevæger sig ud i havet.

Når det knækker af vinkelret, vil det skabe et langt, lige knæk, fortæller Jørgen Peder Steffensen.  

»Man kan sammenligne det med, når man knækker en pind eller en banan lynhurtigt, så vil de også helst brække i et lige brud. Skrå brud ses sjældent,« forklarer han.

Derfor har det firkantede isbjerg sandsynligvis også den samme skarpe, rektangulære form under overfladen, tilføjer Jørgen Peder Steffensen.  

Den klare form er en tilfældighed

De ovenstående mekanismer forklarer altså, hvorfor isbjerget er knækket lige af i siderne, men at det er endt med at være fuldstændigt rektangulært, skal tilskrives tilfældet, fortæller Jørgen Peder Steffensen.

»Når man står og kigger på en samling tilfældige tyggegummiklatter, så kan man nogle gange genkende noget, som for eksempel et stjernebillede, og så kan man jo virkelig undre sig over, om nogen har placeret klatterne med vilje,« siger Jørgen Peder Steffensen.

»Der er så mange mønstre, som hjernen kan genkende, at der altid vil være et, som passer, og det med at skabe mønstre er en typisk videnskabelig faldgrube,« tilføjer han.

Et almindeligt fænomen

Jørgen Peder Steffensen forklarer yderligere, at tilfældet med de rektangulære isbjerge er et forholdsvist almindeligt fænomen.

»Jeg synes jo, at det er fedt og sjovt, at billedet bliver delt, men man kan se dem over det hele i Antarktis,« fortæller han.

At fænomenet et forholdsvist normalt understreges også af en video, som Videnskab.dk har fået tilsendt af en læser efter, vi bragte historien om det første isbjerg.

Videoen er filmet af biolog Torben Jürgensen under en ekspedition til Melville Bugten i Nordgrønlands søer i 1994. I videoen kan du se et firkantet isbjerg på helt tæt hold. 

Torben Jürgensen har deltaget i diverse Grønlands-ekspeditioner i perioden 1971-2017. (Video: Torben Jürgensen)

To typer isbjerge

Her er det værd at bemærke, at de firkantede isbjerge er et fænomen, der er meget typisk for Antarktis, hvor der er mange gletsjere.

Omkring Arktis og Grønland vil man sjældent kunne finde de skarptskårne isklumper, forklarer Jørgen Peder Steffensen.

Det hænger sammen med, at man skelner mellem to typer af isbjerge:

  1. Irregulære isbjerge
  2. Tabular isbjerge

firkantet isbjerg irregulær tabular NASA

Se de to isbjerge her. Det irregulære isbjerg ses til venstre, mens tabular-isbjerget ses til højre. (Fotos: Shutterstock)

Irregulære isbjerge har et mere kaotisk udtryk, og det hænger sammen med, at de ofte er kælvet fra Grønland, hvor de tumler fra land ned i havet, hvilket giver dem et mere typisk klippeagtigt udtryk.​

Tabular-isbjerge kælver fra gletsjere, som allerede ligger i vand, hvilket vil sige, at de blot løsner sig og på en mindre dramatisk måde sejler ud i havet. Derfor har de også en helt jævn overflade, som man sagtens ville kunne lande et fly ovenpå.  

I løbet af kort tid vil havet og vejret dog sørge for, at dele af isbjerget eroderer, og så vil formen ikke længere se så 'perfekt' ud.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk