Hvis du følger meget med hos os på Videnskab.dk, har du helt sikkert hørt om ishylden Larsen C, og om hvordan et kæmpestort stykke af den kælvede tidligere i år.
Ishylden ligger i Antarktis, og isbjerget, der kælvede, er 6.000 kvadratkilometer stort – eller det samme som Fyn to gange – og vurderes at veje 1.000 milliarder ton. Det er derfor ikke småting, der nu flyder rundt ud for den antarktiske halvø.
Forskere var ikke sene til at melde, at det afknækkede isbjerg vil forandre Antarktis fundamentalt, og nu har NASA taget de første billeder af det utrolige syn af kæmpeisbjerget, der flyder rundt.
Billederne er taget som en del af projektet 'Operation IceBridge', hvor forskere vil kortlægge Jordens polare områder. 12. november fløj en gruppe NASA-forskere derfor over Larsen C og det kælvede isbjerg A68 for at måle på dem.
Et utroligt syn
Kathryn Hansen arbejder som videnskabsskribent hos NASA og var med på flyveturen, og i et blogopslag hos NASA beskriver hun, hvor utroligt et syn, det var.
»Jeg var klar over, at jeg skulle se et isbjerg på størrelse med Delaware, men jeg var ikke forberedt på, hvordan det ville se ud fra luften,« skriver Kathryn Hansen og fortsætter:
»De fleste isbjerge, jeg har set, ser relativt små ud, og hele den del af isbjerget, der er over havet, kan ses på én gang. Men ikke dette isbjerg.«
Ifølge hende kan man faktisk ikke afgøre med det blotte øje, om isbjerget stadig er en del af Larsen C, medmindre man ser rigtig godt efter og finder den tynde linje af vand, der er synlig mellem ishylden og det afknækkede bjerg.
Forskernes formål med flyvningen var at måle, hvordan isbjerget og havet former sig under vandet. Til det brugte forskerne et såkaldt gravimeter, der bruges til at 'se igennem' isen og vandet under.
Du kan se de mange flotte fotos fra turen i galleriet øverst i artiklen.