NASA deler de første luftfotos af mega-isbjerg på vej væk fra Antarktis
Husker du det gigantiske isbjerg, der løsrev sig fra Antarktis tidligere i år? Nu har NASA fotograferet det.

Hvis du følger meget med hos os på Videnskab.dk, har du helt sikkert hørt om ishylden Larsen C, og om hvordan et kæmpestort stykke af den kælvede tidligere i år. 

antarktis billeder isbjerg larsen c klimaforandringer global opvarmning a68 is sne kulde hav vinter

Nathan Kurtz, der er forsker på Operation IceBridge, og Sebastián Marinsek fra Instituto Antártica Argentino kigger ud på Larsen C fra flyet. (Foto: NASA)

Ishylden ligger i Antarktis, og isbjerget, der kælvede, er 6.000 kvadratkilometer stort – eller det samme som Fyn to gange – og vurderes at veje 1.000 milliarder ton. Det er derfor ikke småting, der nu flyder rundt ud for den antarktiske halvø.

Forskere var ikke sene til at melde, at det afknækkede isbjerg vil forandre Antarktis fundamentalt, og nu har NASA taget de første billeder af det utrolige syn af kæmpeisbjerget, der flyder rundt. 

Billederne er taget som en del af projektet 'Operation IceBridge', hvor forskere vil kortlægge Jordens polare områder. 12. november fløj en gruppe NASA-forskere derfor over Larsen C og det kælvede isbjerg A68 for at måle på dem. 

Et utroligt syn

Kathryn Hansen arbejder som videnskabsskribent hos NASA og var med på flyveturen, og i et blogopslag hos NASA beskriver hun, hvor utroligt et syn, det var.

»Jeg var klar over, at jeg skulle se et isbjerg på størrelse med Delaware, men jeg var ikke forberedt på, hvordan det ville se ud fra luften,« skriver Kathryn Hansen og fortsætter:

»De fleste isbjerge, jeg har set, ser relativt små ud, og hele den del af isbjerget, der er over havet, kan ses på én gang. Men ikke dette isbjerg.«

Ifølge hende kan man faktisk ikke afgøre med det blotte øje, om isbjerget stadig er en del af Larsen C, medmindre man ser rigtig godt efter og finder den tynde linje af vand, der er synlig mellem ishylden og det afknækkede bjerg. 

Forskernes formål med flyvningen var at måle, hvordan isbjerget og havet former sig under vandet. Til det brugte forskerne et såkaldt gravimeter, der bruges til at 'se igennem' isen og vandet under. 

Du kan se de mange flotte fotos fra turen i galleriet øverst i artiklen. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk