Afknækket isbjerg kan forandre Antarktis fundamentalt
En isflage, der vejer over tusinde milliarder ton og er dobbelt så stor som Fyn, har revet sig løs ved Antarktis. Hændelsen kan forandre landskabet på Antarktis fuldstændigt, vurderer forskere.
isbjerg antarktis klima gletsjer ishylde larsen c

Igennem de senere år er en revne i en ishylde på Antarktis hastigt blevet større og større. Nu har et gigantisk isbjerg på over tusinde milliarder ton revet sig løs. (Foto: NASA Worldview)

Igennem de senere år er en revne i en ishylde på Antarktis hastigt blevet større og større. Nu har et gigantisk isbjerg på over tusinde milliarder ton revet sig løs. (Foto: NASA Worldview)

En isflage på omkring 6.000 kvadratkilometer, svarende til to gange Fyns størrelse, er netop knækket af en ishylde i det vestlige Antarktis. Det giganske bjerg, som har fået navnet A68, flyder nu frit rundt ud for den antarktiske halvø. 

Bjerget vejer mere end tusinde milliader ton og indeholder næsten ligeså meget vand som Lake Ontario i Nordamerika, skriver ESA Earth Observation

Løsrivelsen kommer til at forandre landskabet på den antarktiske halvø fundamentalt, har forskere tidligere vurderet på Videnskab.dk.

Løsrivelsen var ventet

Isbjerget A68 knækkede af, efter at klimaforskere gennem mere end et årti har observeret, hvordan en revne ved ishylden Larsen C i det vestlige Antarktis er blevet større og større. 

Revnen er vokset stødt siden 2014, så klimaforskere er ikke overraskede over, at flagen nu har revet sig helt løs.

»I takt med at revnen bliver længere, opstår der et kraftmoment, som tvinger den til at åbne sig yderligere. Det er som en vægtstangskraft - jo længere revnen bliver, desto mere kraft er der i spidsen, som accelerer forskydningen,« har Chris Borstad, der er er glaciolog og lektor ved Universitetscenteret på Svalbard (UNIS) i Norge, tidligere sagt til Videnskab.dk.

Du kan læse meget mere om, hvordan klimaforskere i årevis har observeret revnen vokse hastigt i artiklen: Isflage større end Fyn er ved at knække af Arktis.  

Revnen mellem isflagen, der nu har revet sig løs, og ishylden Larsen C i det vestlige Antarktis, er vokset hastigt siden 2014, viser satellitbilleder fra NASA (Grafik: NASA/USGS Landsa)

Løsrivelse er en naturlig hændelse

Isbjerget A68 vil nu bevæge sig ud i Weddellhavet. Ifølge ESA er det svært at forudsige, om bjerget forbliver i området, eller om det går i stykker og driver stykvis mod nord. 

Bjerget består af 5.000 km2 - 6.000 kmis. Til sammenligning er Fyns areal på 3.100 km2.

Isbjerget flyder på havoverfladen, så det kommer ikke i sig selv til at påvirke vandstanden. 

Men da flagen stadig sad fast på ishylden i det vestlige Antarktis, fungerede den som en stopklods for indlandsisen. Efter at flagen har revet sig løs, er der risiko for, at indlandsis glider ud i havet og smelter. 

I værste fald kan den smeltede indlandsis medføre, at den globale vandstand stiger med 10 centimeter, vurderer forskere. 

isbjerg antarktis klima gletsjer ishylde larsen c

Satellitfoto af Larsen C, hvor isbjerg A68 har revet sig løs. (Foto: NASA Worldview)

Ifølge Chris Borstad er løsrivelsen en naturlig hændelse, som dog kan være tilskyndet af klimaforandringer. 

Antarktis er fyldt med revner, men ingen andre er vokset ligeså hastigt, som revnen ved Larsen C.

Ifølge The Antarctis Report har Larsen C-ishylden i det vestlige Arktis hidtil været den fjerde største ishylde i verden (48.600 km²). Efter at isbjerget A68 er knækket af, har den mistet 12 procent af sit areal, og er nu verdens femte største ishylde. 

 

Udforsk vores interaktive guide for at lære mere om udviklingen og de nuværende forhold på Larsen C-ishylden. Du kan til hver en tid bruge 'map overview' til at zoome ind. (Interaktiv grafik: Videnskab.dk/produceret med StoryMaps/Satellitbillede: Mapbox.com)

 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk