Take-off og landing nogle gange hvert minut i de største lufthavne har længe været mistænkt for at være en slem miljøsviner.
Men det har aldrig været muligt at adskille lufthavnens andel af forureningen fra køretøjer i nærheden.
Derfor var flyveforbuddet på grund af vulkansk aske en gylden mulighed for at undersøge forskellen mellem den såkaldte ‘lufthavnseffekt’ og den almindelige luftforurening omkring lufthavne.
Og den chance udnyttede et hold britiske forskere, skriver independent.co.uk.
Stort fald i NO2 og NOx
Forsøget blev udført ved Heathrow og Gatwick lufthavnene af forskere fra the Environmental Research Group at King’s College, London.
De konkluderer på baggrund af analyser af prøver fra de første tre dage af flyveforbuddet, at der er en betydelig luftforurening i lufthavnenes nærområdet, der skyldes flytrafikken.
Torsdag, fredag og lørdag i sidste uge faldt indholdet af de to store forureningskilder, NO2 (nitrogenoxid) og NOx (samlet betegnelse for alle kvælstofforbindelser med ilt) således til næsten nul.
Den slags kvælstofforurening kan forværre vejrtrækningsproblemer hos ældre og personer med hjerteproblemer. Derudover kan molekylerne reagere med sollys og danne ozon, som er hovedårsagen til storbyernes ‘forstadssmog’.
NO2 og NOx bliver blandt andet dannet ved forbrænding af brændstof ved meget høje temperaturer, som det netop er tilfældet i fly.