En fantastisk video med en rovfisk, fanget af frosten midt under sit måltid – en anden fisk – deles i øjeblikket vildt på de sociale medier.
Videoen (se den ovenfor) viser en fisk, der er frosset fast i isen i en sø. En mand med en motorsav skærer en firkant rundt om fisken og trækker hele isblokken op.
Det viser sig så, at der under fisken faktisk hænger en anden, større, fisk, og nærbilleder afslører, at denne er i fuld gang med at sluge den første fisk. Det ser ud, som om fiskene er frosset lige midt i dødskampen.
Men er det fup? Har nogen for eksempel placeret fiskene der og ladet dem fryse? Eller kan scenariet finde sted naturligt?
Læserne er splittede. Nogle foreslår at søen har været underafkølet, og vandet pludseligt er stivnet, fordi fiskene slog med halen. Andre er overbeviste om, at det er fingeret.
Spørg Videnskaben er på sagen.
To brødre står bag videoen
Allerførst dykker vi ned i baggrunden for den utrolige video.
Videoens ophavsmænd viser sig at være to amerikanske brødre Anton og Alex Babich.
De lavede videoen efter en isfisketur på Wawasee søen i det nordlige Indiana, hvor de stødte på den utrolige scene.

Begejstrede delte de et foto på facebook, men på internettet troede folk ikke på dem, og derfor besluttede de at skære fiskene fri og filme det hele. Så gik videoen viralt.
Det efterlader os med spørgsmålet om, hvordan det kan være sket?
\ Læs mere
Gedden fik byttet galt i halsen og døde
På Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet har marinbiolog og fiskeekspert Peter Rask Møller allerede selv set videoen, og han mener, at der er en ganske logisk forklaring.
»Jeg er ikke overrasket. Jeg synes ikke, at det er specielt mystisk – for mig er det ret tydeligt, at det er en gedde, der har gabt over et lidt for stort bytte. Det sker jævnligt og så bliver den mere eller mindre kvalt og kan hverken få det frem eller tilbage,« siger Peter Rask Møller.
Gedden er nemlig en glubsk rovfisk, udrustet med et drabeligt mundtøj fyldt med bagudrettede tænder.
»Den har helt afsindigt mange tænder – ikke bare på kæberne, men også i ganen mod mundloftet er den fuldstændig spækket med tænder,« siger Peter Rask Møller.
»De bagudrettede tænder er rigtig smarte, når man skal hindre et bytte i at slippe væk, men knap så smart, hvis skal spyttes ud igen. Som regel er der ingen problemer, men ind i mellem går det galt.«
\ Læs mere

Søen er frosset, inden gedden er forrådnet
Ifølge Peter Rask Møller er det ikke unormalt at finde gedder, der er kvalt i deres bytte, og der er sågar historier om gedder, der har bidt om hovedet på en svane og ikke har kunnet slippe.
»Så har man fundet begge døde i sådan en giganternes kamp,« siger Peter Rask Møller.
Det, han mener, der må være sket, er, at gedden er blevet kvalt, og så er søen frosset til, mens de to fisk har flydt rundt i overfladen.
»I den her meget kolde periode går forrådnelsen meget langsomt, og så kan de jo godt flyde rundt i nogle uger. Så kommer der frostvejr og is, og bum, så har man det, der er vist på filmen. Det er så lidt heldigt, at de lige ligger sådan der,« siger han.
Hvor er ådselæderne?
Men der er én ting som undrer Peter Rask Møller.
»Det mest mærkelige er i virkeligheden, at der ikke har været en måge og spist den lækkerbisken, der lå der. Hvis det havde været i Danmark, var der ikke gået længe, før en måge eller en ræv var kommet forbi og havde splittet den ad,« siger han.
»Men overgangen fra vand til is kan godt gå hurtigt, det kender jeg fra mig selv, at man går ud om aftenen, og der er ikke is på, og så næste morgen er der is på.«

Underafkøling kan have spillet ind
Nogle læsere foreslår, at der kan være tale om underafkølet vand, hvor fiskenes bevægelser har udløst isdannelsen.
Det fænomen kender man måske fra et partytrick med en øl, der pludselig forvandles til is, i det øjeblik man stiller den på bordet.
\ Læs mere
Væsker kan nemlig holde sig flydende, selv om de er kølet ned under deres frysepunkt. Det er, fordi der skal sættes en kim til den første lillebitte iskrystal, som resten af isen kan gro ud fra.
Normalt gror iskrystaller ud fra små urenheder i væsken, men processen kan også begynde mekanisk, hvis vandet trykkes lidt sammen, og så falder vandmolekylerne så at sige på plads i en krystalstruktur.
En underafkølet væske kan på den måde skifte fra flydende til fast meget hurtigt.
Men spørgsmålet er, om sådan noget kan ske i naturen, f.eks. på overfladen af en sø?
Søen kan have være lokalt underafkølet
Vi har spurgt en professor fra Institut for Mikro- og Nanoteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet, Jakob Bohr, som tidligere har hjulpet os med spørgsmål om underafkølede væsker.
»Jeg tror ikke på, at det kan ske i hele søen, men den kan være lokalt underafkølet, specielt tæt ved overfladen,« siger Jakob Bohr.
Han peger på, at vi kender det fra isslag, som er et ret hyppigt fænomen på denne årstid, hvor underafkølede vanddråber mekanisk forvandles til is i det øjeblik, de rammer jorden.

Kunne være instant-frys i overfladen
Scenariet med underafkøling, som har fanget fiskene, i det øjeblik de sprællede, kræver dog nogle særlige forhold:
»Hvis det var helt vindstille, og der ikke var for meget snavs, så vandet var rent, så er det måske muligt.«
Samtidig skal der være nattefrost med kraftig kuldeindstråling, som sammen med en kølende effekt fra fordampning, kan give en lokal underafkøling af overfladen, hvor isen så dannes, idet fiskene spræller med halen.
»Det, kan man forestille sig, vil være nok til, at fiskene kan sidde fast, men det er jo kun en hypotese,« siger Jakob Bohr.
»Jeg synes ikke, at det lyder usandsynligt, at der kan være noget underafkøling, som har bidraget. Men jeg synes da også, den biologiske forklaring lyder rimelig god.«
Så det bliver også konklusionen på spørgsmålene.
Selv om det ser helt vanvittigt ud, at gedden lige er blevet frosset fast i isen i det øjeblik, den fangede sin middagsmad, er det faktisk ikke så usandsynligt et scenarie, som man skulle tro.
Den mest oplagte forklaring er altså, at gedden er blevet kvalt, da den forsøgte at spise sit bytte, og de to fisk er drevet rundt i et stykke tid i overfladen, inden de frøs fast. Men underafkøling af søen kan ikke udelukkes at have spillet en rolle – og kan måske endda have fanget fiskene i selve kampen.