Det internationalt kendte, danske middelalderskib ‘Gribshunden’, der anses som det bedst bevarede skib fra 1400-tallet, har haft besøg af en flok arkæologer fra Lund Universitet, Blekinge Museum og Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
I løbet af august og september 2022 udgravede de skibsvraget og foretog for første gang 3D-scanninger, der gør det muligt at skabe en delvis digital rekonstruktion af skibet.
Det har givet forskere mulighed for at løfte sløret for flere af skibets mange hemmeligheder.
Det skriver Lund Universitet i en pressemeddelelse.
Gribshunden var kong Hans’ flagskib. Et prægtigt, 35 meter langt og 12 meter bredt skib med artillerikanoner, stor mast og et såkaldt kastel bagerst, som er en forhøjet platform på skibet. Det er også derinde, at kongen formentlig har holdt til.

Kastellet er netop en af de dele af skibet, som forskerne har formået at fremstille en digital model af. Det har de gjort ved blandt andet at 3D-scanne roret, rorpinden, artilleridele og skibets køl.

Et nærliggende spørgsmål er dog også, hvad der egentlig var årsagen til, at skibet på mystisk vis sank i 1495.
»Dokumenter fra middelalderen fortæller, at der var ildebrand og en eksplosion, men vi har ikke set nogen spor efter det. Måske vil næste års udgravning løfte sløret for katastrofen,« siger Brendan Foley, der er arkæolog og en af forskerne bag projektet, i pressemeddelelsen.
I 2019 foretog arkæologer også en stor udgravning af Gribshunden, hvor de fandt en masse interessante ting såsom knive, armbrøstpile og sølvmønter. Det har Videnskab.dk skrevet en artikel om, som du kan læse her.
jso