Newtons æble lagt på nettet
Nu kan alle læse med i det oprindelige dokument, der angiver, at Isaac Newton fandt inspiration til sin teori om tyngdekraften ved at se et æble falde til jorden.

Du kan nu tage endnu en bid af frugten fra kundskabens træ på nettet: Den originale tekst, der fortæller om Newtons inspirerende møde med et æble er lagt på... (Foto: Colourbox)

Du kan nu tage endnu en bid af frugten fra kundskabens træ på nettet: Den originale tekst, der fortæller om Newtons inspirerende møde med et æble er lagt på... (Foto: Colourbox)

Anekdoten siger, at det var mens Newton sad under et træ og så et æble falde til jorden, at han fik sin idé om, at der måtte findes en universel tyngdekraft - at det er den samme kraft, der holder Månen i bane om Jorden, som får æbler til at falde ned.

Ideen udviklede sig senere til det, vi i dag kender som gravitationsteorien.

Nu er det håndskrevne dokument, som fortæller historien om dengang, det skete, lagt på internettet for første gang. Det er den engelske videnskabelige forening the Royal Society, som har publiceret den håndskrevne biografi fra 1752, skrevet af Newtons ven og kollega William Stukeley.

»Stukeley's biografi er en værdifuld kulturarv for videnskabshistorikere, og jeg er meget glad for, at den i dag er mulig at se sammen med andre skatte fra arkivet i et format, som gør det muligt for alle at læse den, som om de holdt manuskriptet frem for sig,« siger Lord Rees, præsident for the Royal Society til telegraph.co.uk.

Fejrer 350 års fødselsdag

Stukeley's biografi er lagt på nettet sammen med en masse andre gamle dokumenter fra arkivet i anledning af den hæderkronede akademiske institutions 350 års jubilæum.

Stukeley's skriver om Newtons æble:

»Efter middagen, vejret var varmt, gik vi ud i gården for at drikke te i skyggen af æbletræerne... Han fortalte mig, han var i samme situation som før, at ideen om tyngdekraften kom i hans tanker. Den kom til ham, da han så et æble falde til jorden, som han sad der i sit tænksomme humør. Hvorfor skal æblet altid falde vinkelret mod jorden, tænkte han ved sig selv...«

Nu kan du læse originalen selv hos Royal Society.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker