Jorden fotograferet fra Saturn
Cassini-rumsonden, der befinder sig i kredsløb omkring Saturn, har kastet et blik på Jorden, og taget et smukt billede af vores blå planet, som den ser ud fra det ydre solsystem.

Når Jorden ses fra Saturn, ligner den kun en lillebitte, blå prik. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Når Jorden ses fra Saturn, ligner den kun en lillebitte, blå prik. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

 

Når vi ser op på nattehimlen, ligner solsystemets andre planeter nogle klare stjerner. Men hvordan ser Jorden egentlig ud, når man befinder sig langt fra den?

Det kan man se på dette nye billede fra Cassini-rumsonden, der befinder sig i kredsløb omkring Saturn, og som for nyligt kiggede på Jorden igennem Saturns ringe.

Billedet blev taget med Cassinis bedste kamera, og det var første gang, at vi jordboere på forhånd var blevet informeret om, at vi blev filmet fra rummet.

Læs også: Titan minder om Jorden

Svært at fotografere Jorden

Saturn er den tredjeyderste planet i vores solsystem og befinder sig derfor langt fra Jorden.

Fakta

Cassini-sonden blev opsendt fra Kennedy Space Center i 1997 i samarbejde mellem NASA og ESA. Sonden medbragte den europæiskbyggede Huygens-probe, som i januar 2005 blev sendt ned på Saturn-månen Titans overflade. Under sine første tre år ved Saturn har Cassini fundet en række nye måner, en ring og indsamlet megen ny viden om planeten. Kilde: Den store Danske

Det er svært at tage billeder af Jorden fra det ydre solsystem, da den ser ud til at ligge meget tæt på Solen.

Ligesom menneskets øje kan tage skade af at kigge direkte på Solen, kan et kamera tage skade. Cassini var derfor kun i stand til at tage dette billede, fordi Solens lys blev blokeret af Saturn.

På billedet ligner Jorden en lille, blå prik, og man kan ikke se nogle detaljer såsom kontinenter.

Planeter er svære at spotte

Planeterne i vores solsystem er meget små sammenlignet med Solen, og det gør dem svære at se.

Samme problem har vi, når vi kigger ud af vores eget solsystem på exoplaneter, der kredser omkring andre stjerner, og derfor er det en udfordring, når vi særligt leder efter planeter som Jorden, der endda ligger forholdsvis tæt på deres stjerne.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk