Hubble har fundet spor af vand på exoplaneter
NASA har brugt det kraftfulde Hubble Space Telescope til at undersøge en række exoplaneter og har fundet fem exoplaneter, der viser tegn på vand i deres atmosfære.

Her ses en illustration af en af disse vandholdige exoplaneter. (Kilde: NASA Goddard Space Flight Center)

Her ses en illustration af en af disse vandholdige exoplaneter. (Kilde: NASA Goddard Space Flight Center)

De fem exoplaneter med navnene WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b og XO-1b kredser alle omkring nærliggende stjerner. Det varierer dog meget, hvor stærke disse vand-signaturer er.

Det er en meget svær opgave at finde vand i exoplaneters atmosfære, men det lykkedes gruppen at finde forholdsvis klare signaler for disse fem exoplaneter.

Exoplaneter kan ikke huse liv

Alle fem planeter er store gasplaneter, der ligger tæt på deres stjerne - de såkaldte 'Hot Jupiter' planeter. Det er derfor ikke exoplaneter, hvor liv kan eksistere.

Studiet viser dog, at det er muligt at finde ud af, om der findes vand i atmosfærerne på fremmede kloder.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk