Hør en vingummibamse skrige
Normalt forbinder vi vingummibamser med hygge. Men vidste du, at man kan få de små bløde fætre til at skrige ved hjælp af kemi? Se hvordan i denne video – men vi advarer mod stærke scener.

De skøre forskere fra University of Nottingham, der laver sjove, letforståelige undervisningsvideoer om kemi, er igen på banen.

Denne gang har forskergruppen kastet sig ud i en noget makaber demonstration, der på engelsk kaldes ’The Screaming Jelly Baby’ eller ’The Growling Gummi Bear’. På dansk kan det oversættes til ’Den skrigende vingummibamse’.

Vingummibamsen bliver til et udhulet lig

Forsøget går kort fortalt ud på, at man kan skabe en heftig reaktion mellem sukkeret i vingummibamsen og kalium chlorat (KClO3) - en hvid salt, der bruges i bl.a. fyrværkeri og sprængstoffer.

Resultatet bliver, at den stakkels vingummibamse går i voldsom brand og stikker i et langt hyl, hvorefter forskerne står tilbage med et forkullet vingummi-lig.

I videoen oven for kan du selv se den uhyggelige forvandling.

Forskerne har vundet pris for deres videoer

Forskergruppen vandt i 2011 en pris fra det anerkendte tidsskrift Science for at have lavet årets fedeste undervisningsvideoer.

Science uddeler hvert år prisen SPORE (Science Prize for Online Resources in Education) for at fremhæve de bedste undervisningsmaterialer på nettet.

Ifølge Science modtog de engelske forskere prisen, fordi deres videoer på én gang er frække, underholdende og velfortalte, så alle udenforstående kan følge med.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.