Hvis du vil have helt grundlæggende viden om grundstofferne i universet, kan du bare sætte dig til rette foran computerskærmen.
Engelske forskere har nemlig lagt hele det periodiske system på YouTube i så pædagogisk indpakning, at de korte videoer uden videre kan bruges til undervisning af enhver udenforstående.
Forskerne fra University of Nottingham med en Einstein-lignende nørdprofessor, Martyn Poliakoff, i spidsen har allerede begejstret brugere i 200 lande.
Ifølge Science nyder professoren kultstatus og bliver genkendt i lufthavne og får emails fra begejstrede unge, der fortæller, at de er blevet vilde med kemi på grund af hans formidling.
»Jeg håber da, at denne her pris får endnu flere til at kigge med,« bemærker Martyn Poliakoff.
Fræk viden til folket
Science uddeler hvert år prisen SPORE (Science Prize for Online Resources in Education) for at skabe opmærksomhed om de bedste undervisningsmaterialer på nettet.
Ifølge en artikel i den seneste udgave af Science modtager de engelske forskere prisen, fordi videoerne på en gang er frække, underholdende og velfortalte, så alle udenforstående kan følge med.
Samtidig blander videoerne sjove anekdoter fra forskerne med konkrete eksempler fra hverdagen og eksperimenter fra laboratoriet.
Videoernes indpakning er simpel, men professionel. Den ligger i hænderne på journalisten Brady Haran, der er uddannet fra BBC og er ansat specifikt til formålet.
Keminørder mere populære end kongehuset
Hvis man ikke lige er til det periodiske system, har forskerne også lavet andre videoer om f.eks. alkohol, dynamit eller de aktive stoffer i Viagra.
»Forskere overalt kan sammen være glade for, at kemi har fået et nyt image. Ikke nok med, at antallet af abonnenter på deres YouTube-kanal (45.000, red.) overstiger det antal, som følger den britiske kongefamilies kanal. Forskerne i videoerne rapporterer også om en voksende skare af studerende, som sender emails og erklærer sig som fans eller endda beder om autografer,« siger Melissa McCartney fra Science i en pressemeddelelse.
Se et eksempel på den levende formidling i en video af forskerne, der hiver alkohol ud af en dåse Carlsberg.