Årets fedeste undervisningsvideo fundet
Engelske forskere fortæller så levende og jordnært om verdens grundstoffer i populære videoer på YouTube, at de nu får en fornem pris af det førende tidsskrift Science. Få en smagsprøve på, hvad de kan.

Hvis du vil have helt grundlæggende viden om grundstofferne i universet, kan du bare sætte dig til rette foran computerskærmen.

Engelske forskere har nemlig lagt hele det periodiske system på YouTube i så pædagogisk indpakning, at de korte videoer uden videre kan bruges til undervisning af enhver udenforstående.

Forskerne fra University of Nottingham med en Einstein-lignende nørdprofessor, Martyn Poliakoff, i spidsen har allerede begejstret brugere i 200 lande.

Ifølge Science nyder professoren kultstatus og bliver genkendt i lufthavne og får emails fra begejstrede unge, der fortæller, at de er blevet vilde med kemi på grund af hans formidling.

»Jeg håber da, at denne her pris får endnu flere til at kigge med,« bemærker Martyn Poliakoff.

Fræk viden til folket

Science uddeler hvert år prisen SPORE (Science Prize for Online Resources in Education) for at skabe opmærksomhed om de bedste undervisningsmaterialer på nettet.

Martyn Poliakoff er ikke bare en spøjs, skør nørd. Professoren fra University of Nottingham er netop blevet indstillet til ledelsen i The Royal Society; det ældste og mest ansete forskerselskab i verden. (Foto: L. Gilligan-Lee)

Ifølge en artikel i den seneste udgave af Science modtager de engelske forskere prisen, fordi videoerne på en gang er frække, underholdende og velfortalte, så alle udenforstående kan følge med.

Samtidig blander videoerne sjove anekdoter fra forskerne med konkrete eksempler fra hverdagen og eksperimenter fra laboratoriet.

Videoernes indpakning er simpel, men professionel. Den ligger i hænderne på journalisten Brady Haran, der er uddannet fra BBC og er ansat specifikt til formålet.

Keminørder mere populære end kongehuset

Hvis man ikke lige er til det periodiske system, har forskerne også lavet andre videoer om f.eks. alkohol, dynamit eller de aktive stoffer i Viagra.

»Forskere overalt kan sammen være glade for, at kemi har fået et nyt image. Ikke nok med, at antallet af abonnenter på deres YouTube-kanal (45.000, red.) overstiger det antal, som følger den britiske kongefamilies kanal. Forskerne i videoerne rapporterer også om en voksende skare af studerende, som sender emails og erklærer sig som fans eller endda beder om autografer,« siger Melissa McCartney fra Science i en pressemeddelelse.

Se et eksempel på den levende formidling i en video af forskerne, der hiver alkohol ud af en dåse Carlsberg.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk