Fascinerende video: Se et nys i super-slowmotion
To forskere har med highspeed-kameraer optaget den voldsomme udladning, der ligger i et menneskenys. Ved hjælp af matematik har de forsøgt at afkode, hvad der rent faktisk sker, når vi sender en byge af smitsomme bakterier ud i et rum med andre mennesker.

Selvom vi alle ved, at nys og hoste spreder bakterier, var der ikke lavet meget forskning i at modellere, hvordan dette sker. Det ville de to matematikere Lydia Bourouiba og professor John Bush fra MIT's Applied Mathematics Lab, USA, lave om på. (Video: Luke Groskin/ SciFri)

Selvom vi alle ved, at nys og hoste spreder bakterier, var der ikke lavet meget forskning i at modellere, hvordan dette sker. Det ville de to matematikere Lydia Bourouiba og professor John Bush fra MIT's Applied Mathematics Lab, USA, lave om på. (Video: Luke Groskin/ SciFri)

»Aaa-aaa-aaa-TJUUUU!!« 

Hovsa. Du har netop delt en byge af smitsomme bakterier med din omverden.

De fleste vil nok helst holde sig væk, når andre nyser. Men for nogle forsker er et nys - matematisk set - er en ret fascinerende størrelse.

Og nysets matematiske mysterium var netop, hvad lektor i væskers dynamikker Lydia Bourouiba og professor i matematik John Bush fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) påtog sig at løse.

Ved hjælp af highspeed-kameraer og 'anvendt matematik' - matematik, der løser problemer fra den virkelige verden i modsætning til 'ren', teoretisk matematik - er det lykkedes de to at afkode, hvad der sker, når du nyser, og hvordan dråberne spreder sig.

Se deres optagelser i videoen øverst i denne artikel.

'Nyse-skyer' flyver opad og smitter mange

Nys består ifølge professor John Bush af såkaldte 'flydende' dråbe-eksplosioner af fæle bakterier, der suser langt og rammer mange på sin vej.

Men det er især bevægelsen, der er vigtig. For de to forskeres arbejde viser nemlig, at 'almindelige' nys, som finder sted i et rum med en 'normal' stuetemperatur, har en tendens til at flyve opad.

Konsekvensen er, at 'nyse-skyen' risikerer at blive suget ind i et ventilationssystem. Dermed vil bakteriebomben sprede sig og smitte endnu flere mennesker med de uønskede bakterier.

Nys sprede sig dråber snot bakterier coronavirus COVID-19

Et nys kan indeholde millioner af viruspartikler. Men virus kan også smitte indirekte, ved at du rører ved et dørhåndtag eller en anden overflade, som er blevet inficeret, fordi en smittet person har rørt eller nyst ud over den. (Foto: Shutterstock)

Den nye viden, som nyse-optagelserne giver, er ifølge profesor Bush især vigtig, fordi det viser, hvad skal være opmærksom på kritiske steder, hvor mange folk er samlet ét sted - såsom lufthavne, klasseværelser og hospitaler.

Hvorfor nyser vi?

Vi nyser, fordi vi indånder fremmede partikler.

Når sensorer i vores næser og bihuler opdager fremmedlegemerne, sender de et signal til cilierne (bittesmå fimrehår i vores næsebor og bihuler), om at de skal fjerne de generende partikler - og så nyser vi.

Læs mere i artiklen Aaargh! Hvorfor nyser jeg?

Marts 2020: Coronavirus kræver god afstand til andre

Forskere ved fra forsøg, at de fleste snotdråber i nys er så store, at de ikke kan rejse to meter hen til den næste person. De falder til jorden.

Det fortæller professor Jan Pravsgaard Christensen til Videnskab.dk i artiklen Kæledyr? Mad? Sex? Få styr på, hvordan ny coronavirus smitter (23. marts 2020).

Han understreger i artiklen, at der ikke er tale om en eksakt videnskab, som betyder, at du er fuldstændig sikret, hvis du holder dig de 1-2 meter fra andre mennesker, som myndighederne anbefaler for at minimere risikoen for smitte med COVID-19.

Et eksperiment, som er beskrevet i New England Journal of Medicine, indikerer, at den nye coronavirus under visse omstændigheder kan blive hængende som fine viruspartikler i luften i op til tre timer.

Det er imidlertid ikke særlig sandsynligt eller dokumenteret, at du kan blive smittet på den måde, påpeger professor Jan Pravsgaard Christensen.

»Det er muligt, at små viruspartikler kan blive hængende lidt i luften, så den næste person kan inhalere dem og blive smittet. Men antallet af viruspartikler falder eksponentielt med afstanden til den smittede person, så risikoen er lille, hvis du er mere end to meter væk,« siger Jan Pravsgaard Christensen i artiklen.

undgå coronavirus smitte virus hoste forkølelse

Undgå fysisk kontakt, og hold god håndhygiejne. (Illustration: Thøger Kannegaard Junker)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk