Voldelige computerspil frikendes af forskere
Svenske forskere gør i nyt studie op med tidligere forskning i sammenhængen mellem computerspil og vold. Det viser sig, at succes i spillene kræver samarbejde og tålmodighed.

De svenske forskere har blandt andet undersøgt, hvordan spillere klarer sig imod de stærkeste fjender i spillet Lord Of The Rings Online.

De svenske forskere har blandt andet undersøgt, hvordan spillere klarer sig imod de stærkeste fjender i spillet Lord Of The Rings Online.

Utallige undersøgelser har vist, at aggressive spil skaber voldspsykopater der hærger gader, stræder og skoler. Alene i de seneste to år viser mindst fire undersøgelser, at spillere bliver aggressive af spil.

Den grundlæggende ide er, at den intense og voldelige aktivitet på skærmen, vedvarer efter spillet er slukket.

Men nu gør tre svenske forskere op med den præmis, som de mener er både udokumenteret og fejlagtig.

Aggressive spillere klarer sig dårligere

Forskerne har undersøgt, hvad der egentlig sker, når vi spiller voldelige spil. De har brugt hundredvis af timer på at spille online spil og observere andre spillere via videooptagelser.

Fokus var på komplekse spil, hvor spillerne kæmper mod hinanden i løse hold.

»Vi undersøgte, hvilke egenskaber spillerne skulle bruge for at klare sig godt,« fortæller Jonas Ivarsson, der sammen med Ulrika Bennerstedt og Jonas Linderot fra Gøteborg Universitet står bag undersøgelsen 'How gamers manage aggression'.

»De situationer, spillerne løber ind i, når de spiller disse spil, kræver samarbejde og koordination på et meget højt niveau. Spillere med et køligt, strategisk og præcist overblik klarer sig bedst, mens følelsesladede og aggressive spillere konstant taber.«

Forudindtagede overdrivelser

Det definerende træk ved spillene er med andre ord ikke, at de er voldelige, men at de kræver samarbejde. Derfor ville man - hvis man viderefører andre undersøgelsers præmis om, at man overfører spiltilstanden til virkeligheden - være ekstremt dygtig til at samarbejde, når man slukker spillet.

Men de svenske forskere mener ikke, at der overhovedet er dokumentation for den sammenhæng.

Fakta

Spillet Death Race fra 1976 var det første spil der skabte kontrovers.

I spillet skal man køre monstre, der ligner meget pixelerede mennesker ned.

Programmet 60 Minutes lavede en historie om spillet. Det førte til organiserede protester mod spillet i USA.

Siden har især spillet DOOM været anklaget for at skabe afstumpede mennesker. Blandt andet blev det beskyldt for at være skyld i Columbine High School drabene, da det kom frem, at gerningsmændene spille DOOM.

»De forskere, der taler for synspunktet at spil fremme positiv eller negativ adfærd, uden at redegøre for, hvordan adfærden bliver overført fra den ene situation til den anden, kommer faretruende tæt på at konkludere ud fra forudindtagede præmisser,« skriver forskerne i undersøgelsen.

Tidligere forskning tog fejl

Den danske spilforsker, Lars Konzack, der har en baggrund på Aalborg Universitet, er enig i, at tidligere undersøgelser bygger på en falsk præmis.

Blandt andet fremhæver han et eksperiment på DR, der konkluderede, at spillere blev aggressive efter at have spillet.

»Men det var en tolkning. I virkeligheden viste eksperimentet, at spillere have behov for at røre sig, efter at de havde siddet stille og spillet længe,« siger han.

Vi tror, at al ny underholdning skaber vold 

Lars Konzack mener, at meget af forskningen i området er farvet af forskernes subjektive angst for et medie, de dybest set ikke forstår.

»Alle underholdningsmedier fra jazzmusik over tegneserier til kortspil har skabt frygt for at skabe vold og aggression.«

»Tanken er, at spillerne ikke kan adskille spil og virkelighed. Men det er der ikke dokumentation for, og tanken virker meget naiv, når man tænker på, at den første gang blev fremsat i 1976, da computerspil bestod af prikker på en skærm,« siger Lars Konzack.

Undersøgelsen 'How gamers manage aggression: Situating skills in collaborative computer games', er publiceret i Journal of Computer-Supported Collaborative Learning.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk