Videnskab.dk vil redde verden – vil du hjælpe os?
Hvad bør Danmarks førende videnskabsmedie fokusere på i stor satsning?
Red Verden, Videnskab.dk, projekt, gymnasier, sult, klima, uddannelse, løsninger, konstruktiv journalistiik

Giv os dit indspark til, hvad vi skal fokusere på, i kommentarfeltet under artiklen eller i vores nyoprettede Facebook-gruppe Videnskab.dk – RED VERDEN. (Foto: NASA)

Giv os dit indspark til, hvad vi skal fokusere på, i kommentarfeltet under artiklen eller i vores nyoprettede Facebook-gruppe Videnskab.dk – RED VERDEN. (Foto: NASA)

I foråret 2018 fylder Videnskab.dk 10 år.

Det vil vi gerne markere ved at gøre noget godt for vores læsere og for verden omkring os. Og hvad kunne være bedre end at bede jer være med til at redde verden?

Det lyder lidt fluffy, og det er det også lige nu.

For hvad er verden – er det dyrene, klimaet, menneskene? Hvornår kan man sige, at nogen er blevet reddet? Og hvad skal de reddes fra?

Det vil vi gerne have din hjælp til at indkredse.

De første løse tanker

Vi er så småt begyndt at gøre os nogle tanker på redaktionen om, hvad vi godt kunne tænke os.

Det skal være mere end en opremsning af FN’s 17 verdensmål om blandt andet at nedbringe sult og sørge for, at flere får en god uddannelse.

Det ville umiddelbart være mest interessant, hvis vi kan fortælle mennesker, hvordan de selv kan handle, eller hvad de kan gøre anderledes for at gøre en forskel.

Og så skal vi selvfølgelig have videnskaben med, for det er nu engang den, der er omdrejningspunktet på Videnskab.dk.

Ideen er så småt ved at sprede sig. I næste uge besøger Videnskab.dk Københavns åbne Gymnasium for at give og få input fra to gymnasieklasser.

En folkeskoleklasse fra Slagelse er også interesseret i at hoppe om bord, og det kan være, en lang række journaliststuderende fra DMJX (det tidligere Journalisthøjskolen) i Aarhus følger trop med både ideer og måder at fortælle på.

Mulige tilgange til Red Verden

Sammen kan vi helt sikkert gøre en forskel. Men hvilken forskel vil vi helst gøre og hvordan?

  • Man kunne forestille sig, at verden går under i morgen, og vi er nødt til at lave en slags Noahs Ark – og bede videnskaben finde ud af, hvem der skal med? Måske udvælgelsen og begrundelserne siger noget om vores værdier og dermed, hvad vi skal redde?
  • Skal vi se på tidligere indsatser for at redde verden, om det så er at lappe ozonhullet, indføre genbrug, lave indsatser i fattige lokalområder?
  • Skal vi fokusere på ét område, om det så er bioteknologi, kunst eller sygdomsbekæmpelse, og finde ud af, hvilke løsninger der kan ændre verden til det bedre i morgen?
  • Bør vi holde op med at tænke, at verden skal reddes og i stedet skrive om alt det positive, der er at sige om verden? Færre sulter, flere får uddannelse, uligheden på verdensplan bliver mindre og mindre. Det må der være mange gode grunde til, som også fortjener opmærksomhed?
  • Skal vi lave artikler? Videoer? En særlig indsats på Instagram, Snapchat eller Facebook? En stor grafik, som du kan klikke på og dele med vennerne?

Endnu ligger intet fast, så alle indspark af enhver art er velkomne!

Sig til, hvis du har en idé!

Du kan foreslå, kommentere, buhe eller juble enten under denne artikel eller i vores nyoprettede Facebook-gruppe Videnskab.dk – RED VERDEN, hvor alle er velkomne til at blive gratis medlem.

Hvis du mest er til at følge med hjemme fra sofaen og bare gerne vil vide lidt om, hvordan du kan redde verden derfra, må du for nu holde dig til at følge med på Videnskab.dk og på Facebook, hvor vi løbende fortæller om udviklingen i projektet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk