Du kender måske diskussionerne fra medierne om, hvordan danske ord ikke længere bruges, og nye ord kommer til. Sprog udvikler sig, og fra tid til anden er der sprog, der helt forsvinder.
Men hvordan talte man egentligt i Indien for 3.000 år siden, eller da ‘Iliaden’ blev digtet i det gamle Grækenland?
Med hjælp fra Thomas Olander, lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet, har Videnskab.dk trukket seks uddøde sprog op fra kisten, så du blandt andet kan høre, hvordan den store oldgræske fortælling Iliaden lød på originalsproget.
\ Læs mere
Lyt til seks uddøde sprog
Kør musen over de blå megafon-symboler på landkortet og hør de uddøde sprog. De er indtalt af Thomas Olander for Videnskab.dk.
\ Hvornår er et sprog uddødt?
Det er lidt forskelligt, hvornår et sprog stemples som uddødt. En af måderne, man kan definere det på, er følgende:
- Et sprog er uddødt, når ingen længere taler det som modersmål.
- Modersmål er det sprog, et barn vokser op med og lærer af forældrene som det første. Når et barn lærer andre sprog med tiden, kaldes det andetsprog.
- Et sprog kan altså godt være uddødt, fordi ingen længere taler det som modersmål, men stadig blive talt i et område som andetsprog.
Kilde: Thomas Olander, lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.
\ Det store indoeuropæiske sprogtræ
Sprogtræet viser primært de sprog, som denne artikel handler om. Der er derfor en masse indoeuropæiske sprog, som ikke er med på illustrationen – sådan et træ ville vokse ind i himlen. Træet giver dog en idé om, hvordan sprog er beslægtet, og hvor de stammer fra.
Urindoeuropæisk er det sprog, alle indoeuropæiske sprog stammer fra. De indoeuropæiske sprog er knyttet til Eurasien, som er den store, sammenhængende landmasse, som Europa og Asien udgør til sammen.
Vi har ingen skriftlige kilder på urindoeuropæisk, men de indoeuropæiske sprog ligner hinanden så meget, at de må have en fælles oprindelse.
Mange af de sprog, du hører i artiklen, er såkaldte sproggrene. Det vil sige, at de ikke tales længere. De fleste har dog udviklet sig til sprog, vi kender og taler i dag.
Kilder: Thomas Olander og Den Store Danske
\ Vi sætter fokus på uddøde sprog
I en serie på seks artikler sætter Videnskab.dk fokus på uddøde sprog og sprogs udvikling.
Over de næste par uger kan du både lytte til og læse om sprog, der er ved at forsvinde, sprog som for længst er uddøde, og ikke mindst hvorfor og hvordan sprog overhovedet kan uddø eller udbredes.
Dette er den sjette artikel i serien. Andre artikler i serien: