Folkeskolen åbner i dag dørene for omkring ti årgange af børn og unge, der er godt i gang med at vokse, forstå og lære. Visse børn har lettere ved det end andre. Men for nogle kan folkeskolen slukke deres drømme.
Men sådan skal det helst ikke være. Der er nemlig god fornuft i at gøre folkeskolen til et godt trinbræt for de yngste generationer – også for samfundets skyld.
Videnskab.dk har her samlet forskningens bedste råd til, hvordan man lettest gør folkeskolen til en succes. Der er både noget for elever, for deres forældre og lærerne.
Sådan bliver du god til de boglige fag
De boglige fag såsom dansk, matematik og engelsk spiller stadig den største rolle i folkeskolen. Videnskaben tilbyder nogle enkle råd til, hvordan man bliver bedre til den slags.
For eksempel har forskere fundet ud af, at kunst gør det lettere at lære grammatik.
Er det tegnsætningen, den kniber med, kan en dansk sprogforsker hjælpe med at sætte komma ved hjælp af en smart måde at bruge kryds og bolle på.
Det kan måske også være en god idé at skele over sundet og tage ved lære af et svensk projekt, som har lært elever i 1. klasse at stave og skrive med rekordfart.
Som forældre kan man også gøre sit for at hjælpe sine børn til en god start på et godt liv. Hvis man bruger store tal, så lærer børn hurtigere at tælle.
Når det kommer til idræt, så er det vigtigt for lærerne at koncentrere sig om andet end boldspil. For pigerne falder fra og pjækker, hvis der kun er fodbold på skoleskemaet.
Nye måder at lære på
Lige nu sker der en rivende udvikling inden for undervisningsmetoder.
\ Fakta
Lidt over 700.000 går i grundskole ifølge undervisningsministeriet. En ny undersøgelse foretaget af Børnerådet viser, at 87 af børn 5-6-årsalderen glæder sig til at komme i skole.
Ny teknologi giver lærerne helt nye måder at banke viden ind i knolden på eleverne.
Det er omdiskuteret, hvorvidt det ene eller andet virker, men det er helt sikkert, at nu- og fremtidens klasselokale er meget anderledes, end da far var dreng.
Med de bærbare computere og smartphones er Facebook rykket ind i overalt: også i skolerne. Ny forskning viser, at det faktisk kan være et nyttigt redskab i undervisningen.
Nogle medieforskere mener rent faktisk, at nye medier og eksempelvis iPads kan gøre skolen mere attraktiv for eksempelvis urolige drenge.
Inden for matematik er det endda muligt at lære de svære ligninger og tabeller ved hjælp af computerspil.
At teste eller ikke at teste?
De berygtede Pisa-tests har både fået meget opmærksomhed og meget kritik herhjemme. Men faktum er, at Danmarks utilfredsstillende placering på Pisa-listerne blandt andet har betydet, at der indført mange flere tests i folkeskolen.
Selvom det nok er de færreste, der ligefrem elsker tests, så er der noget at vinde ved dem. Forskning viser nemlig, at en test gør, at din viden sidder bedre fast.
En anden metode, der ifølge forskningen rent faktisk virker, er noget så simpelt som undervisning. Mere undervisning giver nemlig højere karakterer.
Det kræver dog, at lærerne ikke skælder ud. Det kan nemlig skade indlæringen for alle elever i klasselokalet.
Hvis du vil vide mere om forskning inden for folkeskolen, kan du se Aarhus Universitets temaside: Er skolen børneparat?