Politikere vil have sundhed på skemaet på sprogskolerne nu
Det er bare at komme i gang med at undervise nyankomne indvandrere på landets sprogskoler i, hvordan sundhedsvæsnet fungerer, mener politikere fra begge sider af folketingssalen. De ansvarlige, kommunerne, er mere tilbageholdende.
forskning, sundhed, indvandrere, sprogskoler, undervisning, sundhedsvæsnet

Nyankomne indvandrere ved meget mere om det danske sundhedssystem efter 12 lektioner på landets sprogskoler, viser forskning fra Københavns Universitet. (Foto: Shutterstock) 

Nyankomne indvandrere ved meget mere om det danske sundhedssystem efter 12 lektioner på landets sprogskoler, viser forskning fra Københavns Universitet. (Foto: Shutterstock) 

Det kan kun gå for langsomt med at brede erfaringerne fra et nyt dansk forskningsprojekt ud til landets sprogskoler.

Sådan lyder det fra to folketingspolitikere, efter Videnskab.dk har skrevet om et forsøg, lavet af forskere ved Københavns Universitet.

Forsøget viser, at nyankomne indvandrere øger deres viden på 9 af 11 punkter efter at have modtaget et simpelt, 12 lektioner langt kursus om, hvordan sundhedsvæsnet fungerer.

Enhedslisten: Sæt i gang med det samme

Hvis indvandrere får mere viden, kan det måske betyde, at de eksempelvis ved, at de skal gå til lægen med influenza i stedet for at tage på skadestuen eller ringe til deres sagsbehandler. Dermed får indvandrerne bedre behandling, og det offentlige kan frigøre tid, kræfter og penge fra henvendelser, der burde være rettet andre steder hen.

indvandrere sundshedsvæsen kursus 12 uger sprogskole

Johanne Schmidt-Nielsen, integrationsordfører for Enhedslisten, mener, at det at lægge en intro til det danske sundhedssystem ind i den obligatoriske danskundervisning er noget, man kunne indføre med det samme. (Foto: Folketinget)

»Jeg synes, det lyder vældig fornuftigt at lægge en intro til det danske sundhedssystem ind i den obligatoriske danskundervisning, som i forvejen er en del af integrationsforløbet for flygtninge og familiesammenførte. Det kunne man sætte i gang med det samme,« konstaterer Johanne Schmidt-Nielsen, integrationsordfører for Enhedslisten.

Venstre: Ingen grund til flere forsøg

Hendes kollega i den anden side af folketingssalen, Venstres Jan E. Jørgensen, er enig i, at sprogskolerne er et oplagt sted at give indvandrerne større viden om sundhedsvæsnet.

»Det kan jeg sagtens se pointen i, og det undrer mig, at det ikke allerede sker i langt videre omfang. Kommunerne sætter alle mulige integrationsprogrammer i værk, og det er da et oplagt emne at tage fat i,« siger indfødsret- og menneskerettighedsordfører Jan E. Jørgensen.

Jan E. Jørgensen er samtidig enig med Johanne Schmidt-Nielsen i, at det bare er om at få det gjort.

»Jeg synes ikke, der er så frygtelig meget grund til at lave en masse forsøg. Kommunerne skal bare komme i gang på det område, måske i samarbejde med regionerne, som ville have en oplagt interesse i at sætte ind på det her område, fordi indsatsen jo med al sandsynlighed ville tjene sig hjem,« bemærker Jan E. Jørgensen.

indvandrere sundshedsvæsen kursus 12 uger sprogskole

Hvis indvandrere får mere viden om det danske sundhedsvæsen vil det gavne det offentlige, som kan frigøre tid, kræfter og penge fra henvendelser, der burde være rettet andre steder hen. (Foto: Shutterstock)

Kommuner: Indvandrere har brug for meget anden viden

Kommunerne har ansvaret for integration af indvandrere og står for forløbene på sprogskolerne.

Meldingen fra KL, kommunernes interesse- og medlemsorganisation, lyder, at det godt kunne give mening at skabe øget opmærksomhed om sundhedsvæsnet i den undervisning, der allerede finder sted.

Men et nyt kursus om sundhedsvæsnet er ikke en god løsning, mener chefkonsulent Birger Mortensen.

»Det er udmærket, at der bliver sat fokus på, at der sker fejlhenvendelser, og det kan indgå i det, man taler om i den almindelige danskundervisning for at undgå den slags. Men der er rigtig mange ting, som nyankomne, flygtninge og andre udlændinge kan have brug for at vide noget om, uden at der skal laves særlige kurser. Det kan for eksempel være om brug af daginstitutioner eller skole/hjem-samarbejde.«

indvandrere sundshedsvæsen kursus 12 uger sprogskole

Indfødsret- og menneskerettighedsordfører fra Venstre, Jan E. Jørgensen, mener, at sundhedskurser i forbindelse med sprogkurserne er et oplagt emne at tage fat i, og han er enig med Johanne Schmidt-Nielsen i, at det bare er om at få det gjort. (Foto: Folketinget)

»Det har ligget i de politiske aftaler fra to- og trepartsforhandlingerne i foråret 2016, at hovedfokus er på integration på i arbejdsmarkedet. Det er også vejen til at få mere forståelse for samfundet i stedet for at lave et særligt kursus på et enkelt område ved siden af danskundervisningen,« mener Birger Mortensen.

Forskning bliver båret videre på Christiansborg

Chefkonsulenten tilføjer, at forskernes argument bliver stærkere, hvis de kan vise, at øget viden betyder, at indvandrerne handler anderledes i sundhedsvæsnet. For den sammenhæng er der ikke nødvendigvis, som det bliver påpeget af professor på Syddansk Universitet Morten Sodemann i artiklen på Videnskab.dk.

Forskningen fra Københavns Universitet kan dog stadig ende som mere end inspiration til lidt ekstra undervisning på sprogskolerne. Både Jan E. Jørgensen og Johanne Schmidt-Nielsen melder, at de vil tage den videre på Christiansborg for at få flere reaktioner, bl.a. fra udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Danske Regioner.

Du kan læse mere om forsøget på sprogskolerne i artiklen Sådan kan indvandrere få langt større viden om sundhedsvæsnet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk