»Et samfund kan være så stenet / at alt er en eneste blok
og indbyggermassen så benet / at livet er gået i chok«
Sådan skrev Inger Christensen i sin digtsamling 'Det' fra 1969 - et eksempel på systemdigtning, der beskriver det benhårde i det moderne samfund og bylivet.
Den danske poet var hverken den første eller den sidste, der bemærkede, at livet i betonjunglen kunne tynge folk ned, men hvad kan man gøre?
Det har et fransk forskerhold nu brugt Virtual Reality (VR) til at undersøge. Specifikt har de set på, hvordan farver og planteliv i gadebilledet påvirker beboerne - og svaret er positivt.
Det skriver Université de Lille i en pressemeddelelse.
I forsøget blev 36 studerende fra det franske universitet udstyret med et VR-headset, der ud over at vise dem en virtuel verden også registrerede deres øjenbevægelser og blinkemønster.

Deltagerne i forsøget 'bevægede sig rundt' i et goldt bybillede, hvor der langsomt blev tilføjet mere vegetation og flere farver. (Grafik: Delevoye-Turrell et al.)
Mens de i virkeligheden var på laboratoriet, viste VR-headsettet dem en 'basalt urbant landskab'.
Forskerne tilføjede herefter forskellige kombinationer af planteliv og strejf af klare farver som pink og gul.
Resultatet var klart: Deltagernes hjerterytme faldt, når de så på vegetationen og farverne i byrummet, og det samme gjorde deres gangtempo.
Begge dele er tegn på en behagelig oplevelse.
Forskerne håber på, at deres resultater kan give idéer til små, konkrete tiltag, der kan hæve moralen i verdens storbyer - også selvom forsøget ikke foregik ude på gaden i en metropol men via et VR-headset.
»Vi mener, at de varianter af menneskelig adfærd, som vi kan observere i Virtual Reality, kan forudsige de ændringer, man ville opnå, ved at indføre lignende tiltag i et naturligt miljø,« udtalte en af forskerne bag det nye studie, Yvonne Delevoye-Turrell, i et interview med The Guardian.
Tilbage i 1960'erne var Inger Christensens løsning på problemet at bygge »en by, der er blød som en krop«. Måske er de franske forskeres idé mere opnåelig.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Virtual Reality.