Opsigtsvækkende skibsfund giver græsk historiker ret efter 2.469 år

Historiker får ret efter 2.469 år

Således ser der ud på bunden af Nilen, hvor skibsvraget Baris 17 er blevet fundet. Skibet menes at have sejlet på Nilen for omtrent 2.469 år, og det nyfundne skibsvrag er nærmest intakt. Billedet er fra bogen: »Baris 17: Ship 17 – a baris from Thonis-Heracleion«, som er skrevet af Alexander Belov i samarbejde med Oxford Universitetets center for maritim arkæologi. (Foto: Christoph Gerigk/Franck Goddio/Hilti Foundation)

Annonce:

2.469 år. Det er så mange år siden, den græske historiker Herodot drog til Egypten og berettede om flere usædvanlige – og indtil i dag sagnomspundne – skibe ved navn Baris, som sejlede op og ned af Nilen.

I flere århundrede har forskere imidlertid sået tvivl om Herodots fortælling, og hvorvidt de usædvanlige skibe overhovedet har eksisteret, hvilket skyldes manglen på arkæologiske fund. Men nu tyder fundet af et nyt, nærmest intakt, skibsvrag på, at den græske historiker havde ret i sin beretning.

Det skriver The Guardian.

Et velbevaret skibsvrag er nemlig blevet opdaget i farvandet omkring den sunkne havneby Thonis-Heracleion i Egypten. Ifølge arkæologen Damian Robinson, direktør for Oxford Universitetets center for maritim arkæologi, som udgiver resultaterne fra udgravningen, tyder opdagelsen af det store skibsvrag på, at Herodot var meget præcis i sine beskrivelser af skibene:

»Hvad Herodot beskrev, var det, vi så på,« fortæller Damian Robinson til The Guardian.

»Det var først, da vi opdagede dette vrag, at vi indså, at Herodot havde ret«, fortsætter han og uddyber til mediet, at forskere tidligere har haft svært ved at verificere Herodots fortælling grundet mangel på arkæologiske fund.

Annonce:
Den græske historiker Herodot beskrev for 2.469 år siden, hvordan 28 meter lange skibe sejlede op og ned af Nilen. Og med fundet af det opsigtsvækkende skibsvrag tyder det nu på, at den græske historisker var meget præcis i sine beskrivelser. (Foto: Christoph Gerigk/Franck Goddio/Hilti Foundation)

LÆS OGSÅ: Lær at gøre arkæologiske fund i Google Earth

Med udgravningen af det, der nu kaldes skib 17, er der fundet et stort, halvmåneformet skrog på omtrent 28 meter og en ny, hidtil udokumenteret, konstruktion, som blandt andet baserer sig på tykke planker, der er samlet med tapper.

»Det er en helt unik konstruktion, som vi aldrig har set før,« fortæller Damian Robinson til The Guardian.

Hele 70 procent af skroget menes at ligge velbevaret på bunden af Nilen.

Alexander Belov, som netop har udgivet bogen ‘Ship 17: A Baris from Thonis-Heracleion’, beskriver i sin nye bog, at skibsvraget passer så godt med Herodots beskrivelser, at det kan være bygget på præcis det skibsværft, han besøgte tilbage i 450 f.v.t.

I bogen gennemgår Alexander Belov ord for ord, hvordan Herodot’ beskrivelser stemmer overens med det skribsvrag, der er blevet fundet.

LÆS OGSÅ: Kultisk tempel i Jylland topper listen over årets 10 vigtigste arkæologiske fund

Annonce:

LÆS OGSÅ: Private arkæologiske fund drukner i succes

nan

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts