Det er velkendt, at kvinder i gennemsnit dør i en højere alder end mænd. Sådan er det over hele verden.
Men en nylig statistisk analyse, der strækker sig over 250 år og på tværs af alle kontinenter, viser, at mange mænd har en betydelig mulighed for at leve længere end kvinder.
Mellem 25 og 50 procent af mændene i de 199 lande, der indgår i analysen, har overlevet en tilfældigt udvalgt kvinde på deres egen alder.
Det er forskere fra Syddansk Universitet, der har lavet undersøgelsen.
En kombination af biologi, miljøfaktorer og livsstil påvirker, hvor længe vi lever. Det samme gør udviklingsniveauet i det land, vi bor i.
Men civilstand og uddannelse betyder endnu mere, viser det nye studie.
Det er især en mand, der er gift eller har en universitetsuddannelse, som har en tendens til at overleve en kvinde på sin egen alder, især hvis kvinden ikke har nogen uddannelse.
Forskerne pegede på, at par påvirker hinandens sundhed, men mænd har mere gavn end kvinder af at være i et fast forhold.
Et lille antal lever meget korte liv
Når vi taler om forventet levealder mellem kønnene, plejer forskere almindeligvis at sammenligne den forventede levetid.
Det kan være et lidt for forenklet mål for at se på kønsforskelle i forventet levetid, mener forskerne. Her overser vi nemlig den store variation, der findes omkring gennemsnittet.
Selv i lande, hvor forskellene i forventet levetid er ti år, kan op til 40 procent af mændene overleve kvinderne.
Når den forventede levetid for mænd har en tendens til at være lavere, skyldes det, at et lille antal mænd lever meget korte liv.
For eksempel dør flere babydrenge end babypiger i de fleste lande. Mænd er også mere udsatte for ulykker og mord i 20’erne og 30’erne.
De har også en tendens til at ryge og drikke mere, hvilket fører til en højere risiko for sygdomme senere i livet.

Ser på tilfældige mænd og kvinder
Forskerne i Danmark har brugt en anden statistisk tilgang til at studere kønsforskelle i dødsfald end forventet levealder.
De ser på sandsynligheden for, at mænd lever længere end kvinder ved tilfældigt at ‘udtrække’ en mand og en kvinde og så se, hvem der lever længst. Ud fra det har de lavet en omtrentlig beregning af, hvor stor en procentdel af mænd der lever længere end kvinder.
I studiet brugte de data fra to internationale datasæt, der registrerer køn og levetid. Derudover har de brugt data fra USA, der omfatter civilstand og uddannelsesniveau.
Ved hjælp af denne statistiske analyse mener de, at de når frem til en mere nuanceret viden om uligheden i levealder mellem kvinder og mænd.
»Spændende studie«
Bjørn Heine Strand, som er seniorforsker ved den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet (FHI), har læst studiet.
Han synes, det er spændende, at forskerne har brugt en alternativ målestok.
Det giver supplerende information ud over det traditionelle mål for forventet levetid, mener han.
»Men hovedbilledet matcher det billede, vi ser, når man bruger mere traditionelle mål, som for eksempel levetid.«
Det skriver han i en mail til forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.
»Kvinder lever længere end mænd, højtuddannede lever længere end lavt uddannede. Højt uddannede mænd lever længere end lavt uddannede kvinder. Gifte lever længst.«
Større variation i forventet levetid
Flere af forskerne ved Folkehelseinstituttet deltog for nogle år siden i en studie, hvor de brugte en anden målestok. Her så man på variation i forventet levetid i 10 lande i Europa, siger Bjørn Heine Strand.
»Vi fandt, at personer med en lavere uddannelse ikke blot levede kortere end personer med en videregående uddannelse, men variationen i levealder var også større i denne gruppe, sammenlignet med personerne med en videregående uddannelse.«
Variationen i forventet levealder blandt de lavtuddannede kunne i høj grad tilskrives dødsfald i en ung alder.
©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her.
\ Levealderen i Norge og Danmark
I Norge har der været en stigning i den forventede levealder i befolkningen i alle år, så længe Statistisk sentralbyrå i Norge (som er Norges pendant til Danmarks Statistik, red.) har tal.
Men der skete noget omkring 1950.
Her begyndte den forventede levealder blandt mænd og kvinder at skille sig fra hinanden.
Mænds forventede levealder stagnerende og faldt delvist. Udviklingen var bedre for kvinder.
I 1970 var forskellen i forventet levealder mellem mænd og kvinder omkring 7 år i Norge.
I de senere år er mændenes forventede levealder begyndt at indhente kvindernes. Forskellene er nu omkring tre år i kvindernes favør.
I 2060 forventer Norges Statistik, at norske mænd i gennemsnit lever, til de er 89 år.
Det er en ekstrem forskel fra 1970, hvor mænd i gennemsnit levede, til de var omkring 70 år.
»Det skyldes formentlig livsstilsændringer, som tobak, alkohol og kost,« siger Ane M. Tømmerås, da hun sammen med andre forskere præsenterede den nationale befolkningsudvikling på et seminar i Oslo den 5. juli.
I Danmark forventes drenge, der blev født i 2020/2021, i gennemsnit at blive 79,6 år. Piger forventes at blive 83,4 år.
I grafen herunder kan du se, hvordan middellevetiden for mænd og kvinder har udviklet sig gennem årene i Danmark.

Middellevetid er det gennemsnitlige antal år, som personer på en given fødselsdag har udsigt til at leve i, hvis deres dødelighed fremover (alder for alder) svarer til det niveau, som er konstateret i den aktuelle periode. (Graf: Danmarks Statistik)
Læs også: Hvor gamle kan vi blive?
Læs også: Nyt studie afslører, at dyrs og menneskers levetid står skrevet i deres DNA
Læs også: Studie: Menneskets levealder har en øvre grænse på 150 år