Mægtig viking fundet nær Skanderborg

Den mægtige viking fra Fregerslev. (Museum Skanderborg)

Den mægtige viking fra Fregerslev. (Museum Skanderborg)

Annonce:

Ikke siden 1983 er der udgravet noget liggende i Danmark, skriver Museum Skanderborg i en pressemeddelelse.

En rytter fra vikingetiden, som i slutningen af 900-tallet er blevet begravet i en meget stor kammergrav, er fundet i Hørning, tæt på Skanderborg. Den arkæologiske forundersøgelse af graven afslørede rigt udstyr til hestehovedtøj, heriblandt udsmykkede forgyldte bronzer og sølvbelagte jerndele, skriver dr.dk.

Arkæologerne mener, at der er tale om en jarl, en af kongens betroede mænd eller en lokal stormænd.

»De allerede fundne genstande er smukke, forgyldte beslag fra hovedtøjet til en hest. Sådan et hovedtøj har kun været til rådighed for de absolut mægtigste mennesker i vikingetiden og har måske været en alliancegave fra kongen. Beslagene dateres til ca. 950 e.Kr., hvilket betyder, at vores viking fra Fregerslev kan have været Gorm den Gamles betroede – eller konkurrent,« siger projektleder og arkæolog ved Museum Skanderborg Merethe Schifter Bagge ifølge pressemeddelelsen.

Museet skriver i pressemeddelelsen, at vi kan forvente helt ny viden om vikingetidens magthierarki, samfund og forhåbentlig den gravlagte selv, når udgravningen starter op 18. april 2017.

Offentligheden inviteres til at komme og følge udgravningen af hele gravkammerkomplekset tæt på – en trend, som tager til inden for arkæologiens verden, og som du kan læse mere om på Videnskab.dk snart.

Projektets første del er netop blevet fuldfinansieret med bevillinger fra Augustinus Fonden og Den A. P. Møllerske Støttefond samt midler fra Slots- og Kulturstyrelsen og Skanderborg Kommune.

Annonce:

cpp

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts