Lidt narcissisme gør chefen god
Små doser af arrogance, narcissisme, infleksibilitet og tøven styrker en leder, selv om de fleste opfatter egenskaberne som negative.

Der må gerne være en lille narcissistisk eller arrogant djævel i chefen, som lejlighedsvis viser sit ansigt. Det bliver vedkommende kun bedre af. (Foto: Colourbox)

Der må gerne være en lille narcissistisk eller arrogant djævel i chefen, som lejlighedsvis viser sit ansigt. Det bliver vedkommende kun bedre af. (Foto: Colourbox)

Udadvendt, rolig, beslutning, empatisk, samvittighedsfuld. Alle egenskaber vi forbinder med en dygtig leder. Men hvad med den selvglade og flakkende dramaqueen?

Nok ikke lige den, der står først i køen til et enmandskontor.

Men negativt ladede karaktertræk kan faktisk i moderate mængder forbedre en leders præstation og personlige udvikling, skriver physorg.com.

Den nye viden kommer fra amerikanske forskere fra University of Nebraska-Lincoln's College of Business Administration.

Ved at observere 900 officerer gennem tre år kunne de kortlægge, hvordan deres 'dårlige' personlighedstræk påvirkede dem.

Lad ikke den 'mørke side' tage dig!

Forskerne identificerede 12 karaktertræk, der normalt tilhører en persons 'mørke side'. Det var for eksempel en kritisk holdning til andre, konstant skepsis eller regelrytteri.

Flere af de 12 træk viste sig at have en positiv effekt på officerernes lederevner.

Men det vigtigste er ikke at besidde den ‘mørke side' ifølge forskerne. I stedet er det alfa omega at have en veludviklet situationsfornemmelse, der kan afgøre, hvornår den skal bruges og med hvilken dosis.

Får de negative træk overhånd, fremstår personen i stedet sygelig, noterer de.

Narcissisme giver job men ikke tillid

Som eksempel beskriver forskerne, hvordan narcissisme kan være en styrke ved en jobsamtale, hvor det gælder om at promovere sig selv. Men efterfølgende, når medarbejdernes tillid skal vindes, nytter det ikke, hvis den selvglade leder tager for meget af æren eller sætter sig selv foran de andre.

Forskningsprojektet blev kun udført blandt militærfolk, og derfor er forskerne forsigtige med at generalisere resultaterne. Alligevel konkluderer de, at det ikke nødvendigvis er 'dårligt at være dårlig'.

De håber, at resultaterne på sigt vil inspirere til nye former for ledelseskurser og personlighedstests.

Studiet vil blive offentliggjort i næste udgave af tidsskriftet The Leadership Quarterly.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk