»Obama har vores fulde opbakning, vi vil gerne opfordre til at stemme på ham som USA’s kommende præsident,« siger Bill Clinton med pondus fra talerstolen.
Det budskab køber publikummet i salen. Til gengæld kan han ikke snyde et nyt intelligent computer-program, der er udviklet af it-ekspert David Skillicom fra Queen’s University i Kingston, Ontario i Canada. Ved alene at lytte til ordstrømmen fra Clintons mund, konstaterede programmet, at den tidligere præsident var fuld af afsky. Programmet er designet til at kunne afsløre politisk spin ved at lytte til politikernes politiske taler og konversationer med eksempelvis journalister. Ud fra politikernes valg af ord og den måde, hvorpå ordene bliver sat sammen – og ikke mindst tonelejet – kan programmet med det samme gennemskue, om politikerne bluffer, eller om de mener hvert ord, de siger.
Faktisk er programmet så snedigt indrettet, at det regner sig frem til i hvor høj grad politikeren lyver, altså hvor meget et politisk budskab afviger fra sandheden.
»Generelt er politikerne rigtigt dårlige til at lyve. Til gengæld er de eksperter i at danse rundt om sandheden, men selv det er mit software-program i stand til at gennemskue,« siger David Skillicorn til New Scientist.
Igennem de sidste år har Skillicorn studeret og analyseret et hav af politiske taler og fundet frem til hvilke faktorer, der viser, at eksempelvis en tale er stopfyldt med politisk spin. Ud fra det har de udviklet et computerprogram, der vurderer om en politiker i en given sammenhæng taler med hjertet, eller om hvert af de fremsagte ord er blevet håndplukket og vejet på en guldvægt af en spindoktor.

‘vi’ = spin Softwaren holder blandt andet øje med, hvor mange gange en politiker omtaler sig selv i første person. Vælger han generelt at bruge ordet »jeg«, taler han formentlig sandt, for ifølge psykologien har vi mennesker generelt svært ved at fremsige noget med reference til os selv, som vi ikke kan stå 100 procent inde for.
Fremsiger han derimod et politisk budskab med et »vi«, er der med stor sandsynlighed tale om spin, for her udtaler politikeren sig ikke på egne vegne, og kan derfor tillade sig at sige hvad som helst.
Det intelligente program kan også gennemskue, om politikerne underbygger deres generelle politiske standpunkter med uddybende argumenter og detaljerede forklaringer. Er talen blottet for argumenter, er det et tegn på, at politikeren bruger spin – for hvis ikke han selv har formuleret budskabet, er det også svært at forklare det overfor andre.
Sidst men ikke mindst tæller computerprogrammet, hvor mange gange en politiker bruger aktive ord som ‘vil’ og ‘skal’ og negativt ladede ord som ‘had’ og ‘fjende’. Er en tale stopfyldt med sådanne ord, lugter det også langt væk af spin.
Selve programmet blev færdigt i foråret 2008, og siden da har Skillicorn haft travlt med at teste det af i virkeligheden. Og man må sige, at han har haft de optimale forhold, nu hvor det amerikanske præsidentvalg står for døren.
Obama spinner mere end McCainGennem hele sommeren har programmet lyttet til politiske taler og konversationer fra Obama, Clinton og McCain. I hovedtalen til det demokratisk partis konvent brugte Obama i høj grad spin i sin måde at aggere på. Clinton var meget gennemsnitlig i sin brug af spin, mens Mccains retorik – på det republikanske partis konvent – var helt blottet for spin.

Den nye software vurderede politikernes brug af spin på en skala fra plus 10 til minus 10, hvor 0 var gennemsnitligt og 10 var det højeste. I talen til konventet scorede Obama 6,7, mens Clinton opnåede værdien 0.15. Mccain lå helt i bund med sine minus 7,58.
»Resultaterne bekræfter det, som Mccain altid har sagt, nemlig at han er en mand, der taler lige ud af posen,« siger David Skillicorn.
De færreste bryder sig om at blive taget ved næsen, og derfor har spin også generelt et blakket ry. Men selv om befolkningen tager afstand fra det, så falder de alligevel for det gang på gang, pointerer han.
»Obama er meget dygtig til at bruge spin i sin retorik, når han for alvor er presset. Det har hjulpet ham ud af fedtefadet mange gange. Så længe det går godt, bruger han det ikke udpræget. Men når der er problemer, så øger Obama automatisk sin brug af spin. Det er en smart strategi, som ingen opdager – med mindre man selvfølgelig har et computerprogram som dette.«