Om forfatteren

Mette Møller

Ph.d. med speciale i humor og retorik

Jeg er uddannet cand.mag. i retorik (2012) på Københavns Universitet og opnåede min ph.d.-grad i 2018, også på Københavns Universitet. I dag arbejder jeg med marketing og kommunikation i en større konsulentvirksomhed i Ørestaden. Jeg holder jævnligt foredrag om humor og underviser i humorteori, bl.a. på CBS. 
Om mit ph.d.-projekt: 'Running for fun, elected for real. A genre based analysis of two comedians’ humorous election campaigns' ('Opstillet for sjov, valgt i virkeligheden. En genre-baseret analyse af to komikeres humoristiske valgkampagner') (2018).
Mit ph.d.-projekt handlede om politisk humor. Mere præcist undersøgte jeg to komikeres humoristiske valgkampagner – og deres efterfølgende spektakulære valgsejre. Nemlig den danske komiker Jacob Haugaard, der lovede 'medvind på cykelstierne' og blev valgt ind i Folketinget i 1994, og den islandske komiker Jón Gnarr, der lovede 'alt muligt til de trængende', og blev valgt som borgmester i Reykjavík i 2010.
Ingen af komikerne havde et egentlig politisk valgprogram, primært en række fjollede valgløfter, og ingen af komikerne ville egentlig vælges. Så hvordan lykkedes de alligevel?
Afhandlingen afdækker komikernes valgkampagner, blandt andet for at forstå, hvordan komikerne brugte humor i deres kampagner, og hvilken betydning det havde for deres valgsejre. Jeg undersøgte også, hvad humor helt overordnet er, og hvordan dette fænomen af komikere, der bliver politikere, kan forstås i sammenhæng med den sammensmeltning af underholdning, politik og medier, der er kendetegnende for moderne tid.

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

Hvad skal vi med Trump-satire?

Trump-satire er et stort hit, og særligt en lang række satiriske videohilsner til Trump fra lande verden over får folk til at trække på smilebåndet. Men hvorfor er det så sjovt at gøre grin med Trump, og hvad kan vi bruge den politiske humor til?

Trump klimaaftale Paris farlige skadelige gasser global opvarmning

Den amerikanske præsident Donald Trump har valgt at trække USA ud af Paris-klimaaftalen, da han ikke mener, at den er fair over for USA. ​Dermed vil USA ikke forpligte sig til at begrænse den globale opvarmning og mindske udledningen af skadelige gasser. (Foto: Shutterstock)

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts