Danske arkæologer jubler over fundet af en enestående flintedolk med overraskende velbevaret barkhåndtag, der dukkede op i begyndelsen af september. Du kan se dolken i videoen herover.
Men mange spørgsmål forbliver ubesvarede. Andre udgravninger har nemlig ikke kastet yderligere lys over, hvorfor dolken lå netop, hvor Museum Lolland-Falster fandt den.
Området øst for Rødbyhavn blev i stenalderen brugt flittigt til fiskeri, og den aktuelle udgravning har afdækket læssevis af rester fra ældgamle fangstredskaber. Men flintedolken passer ikke ind i det mønster. Den er fra bronzealderen og dermed mindst 1.000 år yngre end de øvrige fund.
Hvor stammer flintedolken fra?
Derfor er det et åbent spørgsmål, om den har været placeret der bevidst, for eksempel i forbindelse med en ofring eller begravelse, eller om den er blevet tabt.
»Men den er lavet i så høj kvalitet, at man ville lede rigtig godt efter den, hvis man tabte den,« fastslår udgravningsleder Anders Rosendahl fra Museum Lolland-Falster.
Arkæologer er gået på jagt efter svar
Mysteriet om bronzealderdolken bliver ikke mindre af, at der er fundet forbløffende få menneskerester ved Rødby. Kun en enkelt lårbensknogle er det blevet til indtil videre, og den synes ikke at have det fjerneste at gøre med dolken.
Jagten på flere spor fortsætter dog ufortrødent. Det nuværende udgravaningsområde skal næste år vige pladsen for fremstilling af tunnelelementer til Femern-forbindelsen, men arkæologerne vil derefter kaste sig over nye arealer længere inde i landskabet.
Her vil man fortsætte frem til 2017.