Beboere i ’Shawarmabæltet’ spiser mest fastfood
Folk, der bor nær Nørrebros mange shawarma-butikker, er mestre i at fortære junkfood. Forskere undersøger derfor, om udbuddet af fastfood-restauranter påvirker naboernes spisevaner.

Haps! For meget af den her slags mad er usundt, og derfor undersøger forskere, om færre fastfood-restauranter kan få danskerne til at spise mindre junk. (Foto: Colourbox)

Det kan indimellem være fristende at droppe indkøb og madlavning for i stedet bare at snuppe en pizza eller en burger fra den nærmeste fastfood-biks.

Og fristelsen er større, jo tættere på hjemmet restauranten ligger.

Det mener forskere, der lige nu dykker ned i tallene bag Region Hovedstadens Sundhedsprofil 2008, der er en undersøgelse af 70.000 borgeres helbred - herunder deres kostvaner.

De spiser mest fastfood på Nørrebro

Undersøgelsen afslører, at omkring hver femte borger fra 'Whiskybæltet' nord for København ugentligt sætter tænderne i en burger eller andet fastfood.

Bevæger man sig sydpå til Nørrebro er billedet et helt andet. Her er det 43 procent af beboerne - altså dobbelt så mange, der indrømmer at have spist fastfood mindst en gang om ugen.

Det kan ifølge forskerne blandt andet hænge sammen med, at området omkring Nørrebrogade er spækket med fastfood-restauranter, der især langer kebab og falafel over disken - hvorfor området har fået tilnavnet 'Shawarmabæltet'.

»Jeg tror, at afstanden til den nærmeste fastfood-restaurant påvirker dine kostvalg,« siger forskningsleder Charlotte Glümer fra Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

»Amerikanske undersøgelser viser, at der hvor der er meget fastfood omkring skolerne, der spiser børnene mere af den slags mad end i de områder, hvor der ikke er så mange fastfood-restauranter. Det må alt andet lige betyde, at de går ned og køber det, der hvor det er let at få fat i,« siger hun.

Undersøger om kost påvirkes af fastfood-bikse

Med støtte fra Trygfonden har Charlotte Glümer og hendes kolleger sat sig for at finde ud af, om den amerikanske tendens også gør sig gældende i hovedstaden.

Derfor er forskerne i gang med at sammenligne resultaterne fra undersøgelsen om københavnernes spisevaner med udbuddet af fastfood-restauranter i de forskellige bydele.

Alder, kulturelle normer og sociale faktorer spiller i høj grad også ind på vores sundhedsadfærd, så det er et kompliceret statistisk arbejde, forskerne er i gang med, og derfor må vi vente til efteråret med at få deres konklusion.

Kan føre til færre fastfood-restauranter

Hvis forskerne finder en klar sammenhæng mellem udbuddet af fastfood og naboernes tendens til at købe den usunde mad, kan det få konsekvenser for måden, hvorpå vi indretter vores byer.

»Der er nogle klare målsætninger, der siger, at vi skal prøve at gøre de sunde valg til de nemme valg. Og jeg tror ikke på, at vi kan ændre folkesundheden, før vi skaber sunde rammer for vores borgere,« siger Charlotte Glümer.

»Det kan man gøre ved at sørge for, at der ikke ligger en shawarma-butik på hvert gadehjørne, men at der i stedet kan købes shawarma på hvert 20. gadehjørne,« forklarer forskningslederen, der nævner begrænsning af portionsstørrelserne for pommes frites og sodavand som en anden mulighed.

McDonald's forbudt i LA-bydel

I den amerikanske storby Los Angeles har man taget konsekvensen af, at billige fastfood-restauranter klumpede sig sammen i de fattige bydele, hvor indbyggerne samtidig var mere overvægtige end gennemsnittet.

Byrådet har derfor valgt at forbyde McDonald's og lignende restauranter med servering af fed mad i storbyens fattigste område i håb om, at det vil hjælpe på beboernes kostvaner og helbred.

Her spiser de mest fastfood

Sundhedsprofil 2008 er en undersøgelse af 70.000 københavneres og nordsjællænderes helbred.

Borgerne har selv udfyldt et spørgeskema, hvor de blandt andet svarer på, om de har spist fastfood den seneste uge.

Tallene viser, at de spiser mest fastfood på Nørrebro og Vesterbro, mens beboerne i kommunerne nord for København i højere grad holder sig fra den usunde spise. (Foto: Colourbox)

Her bor der flest hyppige fastfood-spisere i Region Hovedstaden:

- Nørrebro: 43 %

- Vesterbro: 41 %

- Bispebjerg: 37 %

Og her bor der færrest, der spiser fastfood:

Fakta

VIDSTE DU

Beboere på Nørrebro lever ti år kortere end Søllerød-borgere, viser en undersøgelse fra år 2007 foretaget af professor Finn Diedrichsen på Institut for Folkesundhed ved Københavns Universitet.

Professoren mener, at den store forskel blandt andet skyldes, at samfundets svageste har for let adgang til fed mad.

- Egedal: 20 %

- Helsingør: 20 %

- Furesø: 21 %

Undersøgelsen afslører også, at den typiske fastfood-spiser er en ung mand med lav indkomst.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.