Arkæologer: Vi har fundet nazi-skjul i Argentina
En gruppe argentinske arkæologer har fundet tyske mønter og porcelæn i et afsides gemmested, som de mener har tilhørt tyske nazi-officerer efter 2. Verdenskrig.

I en bygning med tre meter tykke vægge har argentinske arkæologer fundet tyske mønter fra 40'erne og porcelæn, som er 'made in Germany'.

De gamle ruiner ligger gemt væk afsides i et argentinsk naturreservat, og arkæologerne mener, at de oprindeligt er bygget af tyske nazi-officerer, der søgte tilflugt i Argentina.

»Vi mener, vi har fundet et skjulested for nazisterne. Alle mønterne er fra starten af 40'erne, og der er tysk porcelæn fra det 19. århundrede med påskriften 'made in Germany'.«

»Derudover er området nemt at forsvare, det ligger beskyttet, og det er meget svært at finde,« siger Daniel Schavelzon, der er arkæolog ved Buenos Aires Universitet, til BBC News.

Se arkæologernes fund i videoen øverst i artiklen.

Arkæologer: Nazisterne boede der højst sandsynligt ikke længe

Video: Clarín Web TV

Skjulestedets vægge er tre meter tykke, og stedet er ifølge arkæologerne meget svært at finde.

De argentinske arkæologer mener desuden, at stedets bygningsstil og skala adskiller sig væsentligt fra andre lokale byggerier, hvilket de bruger som yderligere belæg for, at udefrakommende - formentlig nazister at dømme ud fra porcelæn og møntfund - har stået bag.

Men selvom nazisterne tilsyneladende har gjort sig meget umage med at bygge skjulestedet, så mener Daniel Schavelzon ikke, at det er blevet brugt til at bo i længe.

Han mener, at så snart nazisterne fandt ud af, at de kunne leve i relativ fred og ro i de argentinske byer, havde de ikke længere grund til at gemme sig væk i et fjernt skjulested midt i junglen.

Arkæologerne er stadig i gang med udgravningen, og resultaterne af deres forskning er derfor endnu ikke publicerede.

Fakta

Opdateret onsdag 25. marts:
I et interview til The Guardian understreger arkæolog Daniel Schavelzon, at der kan være tvivl om, hvorvidt det arkæologiske fund faktisk dækker over et nazi-skjulested efter 2. Verdenskrig i junglen.

Du kan læse hele artiklen hos The Guardian her.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk