Unge mødre har måske bedre chancer for at blive gravide, men de er ikke bedre forældre.
\ Historien Kort
- Et nyt studie baseret på 4.714 mødre viser, at mødre over 30 har mere tilfredse børn, end unge mødre mellem 17 og 30 år.
- Forskellen skyldes sandsynligvis, at ældre mødre har mere livserfaring og viden om opdragelse.
- De er mere psykisk robuste og kan rumme børnene i højere grad, pointerer flere forskere.
Tværtimod har mødre over 30 år gladere børn og færre konflikter i familien, sammenlignet med yngre mødre.
Det er konklusionen i et nyt studie, der er lavet på baggrund af en SFI-undersøgelse og spørgeskemaer med 4.714 danske mødre.
»Det klare resultat er, at børn af mødre over 30 år trives meget bedre end børn med yngre mødre i 20’erne,« forklarer Dion Sommer, der er professor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.
Han har sammen med kollegaen Tea Trillingsgaard, der er lektor på samme institut, lavet en analyse af spørgeskemaerne med mødrenes beskrivelser af, hvordan deres børn trives.
De to forskere har fulgt og lavet interviews med mødrene, fra deres børn blev født i 1995, og i perioder, mens børnene var 3, 7, 11 og 15 år gamle.
Jo ældre mødre, jo gladere børn
»Der er en proportional effekt af mødrenes stigende alder efter de 30 og børnenes generelle trivsel,« understreger Dion Sommer.
Med andre ord trives børnene altså mere, jo ældre mødrene er.

Effekten skyldes sandsynligvis, at de ældre mødre har større livserfaring og bedre ved, hvordan de skal tackle deres børn, mener han.
»Mange ældre mødre er mere rummelige, psykisk robuste og kan bedre klare stress, hvilket er en mulig forklaring på, at deres børn har det bedre,« siger han.
Den positive effekt stiger op til 47 år
I studiet har forskerne undersøgt mødre i 5 aldersgrupper mellem 17 og 47 år.
De har analyseret mødrenes beskrivelser af deres liv med børnene og givet dem points i forhold til blandt andet opdragelsesmetoder, skældud og barnets negative og positive adfærd.
Resultaterne viste, at mødre over 30 år ifølge egne oplysninger havde de mest tilfredse børn, og at den positive effekt steg med mødrenes alder helt op til 47 år.
»Forskellene er tydelige, når børnene er 3, 7 og 11 år gamle, men udligner sig efter børnene er fyldt 15. Det mener vi handler om, at de begynder at løsrive sig fra deres forældre omkring den alder,« uddyber Dion Sommer.
\ Læs mere

Ældre mødre har stabile forhold og skælder mindre ud
En mulig forklaring på, at de ældre mødre beretter om gladere børn end de yngre, handler om en særlig opdragelsesmetode, mener Dion Sommer.
\ Her er unge og ældre mødre forskellige:
- Yngre mødre under 30 har generelt beskrevet deres børn med flere problemer end de ældre mødre. De fik 35 point højere for problemadfærd hos børnene end mødrene på 40 år.
- Mødrene under 30 år bruger flere verbale sanktioner over for deres børn. De får 35 point højere for skældud, end mødrene på 40.
- I forhold til fysiske sanktioner som eksempelvis rusken i barnet, slag på hånden, eller på rumpen, er de unge mødre mere tilbøjelige til at være fysiske, når de disciplinerer deres børn. De har 11 point flere fysiske sanktioner end mødrene på 40.
»Mødrene over 30 år har fundet en god balancegang mellem at give deres børn frihed, men samtidig struktur. Det er den opdragelsesmetode, der kaldes for den autoritative form, som er en mellemting mellem en streng opdragelse med meget skældud og den helt bløde uden nogle regler,« forklarer han.
Den opfattelser deler Jesper Dammeyer, der er lektor på Psykologisk Institut På Københavns Universitet. Han mener, at de ældre mødre kan have flere ressourcer, som påvirker deres opdragelsesform på en positiv måde.
»Der er flere studier, der viser, at ældre mødre har en positiv indflydelse på børns psyke. De er desuden mere autoritative og demokratiske i deres opdragelsesmetode. De lytter til børnene og ændrer standpunkt, hvis børnene har gode argumenter. De kan rumme mere og har i det hele taget en større erfaring og viden, der gør, at de ved, hvordan de bedst støtter deres børn,« forklarer han.
\ Læs mere
Jesper Dammeyer har ikke været en del af det nye studie, men er bekendt med dets konklusioner og metode.
»Det er et interessant og vigtigt dansk studie, der spiller godt ind i det, vi ved fra forskningen i forvejen. Derfor er det egentlig ikke overraskende, at de finder det her resultat,« siger han og tilføjer:
»Vi ved, at ældre mødre generelt har lidt større psykisk overskud og flere økonomiske ressourcer. De er nået længere i livet og har ofte taget et meget reflekteret valg omkring at blive mødre.«
Mødre med flere år på bagen har også ofte meget stabile parforhold, forklarer Dion Sommer.
»Det kan også forklare børnenes større tryghed,« siger han.

»Det handler ikke om klasseforskel og uddannelse«
Nogle vil måske tænke, at de ældre mødres succes med at få mere tilfredse børn handler om, at mødrene har nået at tage en længere uddannelse og derved også har en større indkomst.
Men sådan er det ikke, forsikrer Dion sommer.
»Vi har efterprøvet resultatet og trukket alle de højtuddannede mødre ud af ligningen. Forskellen falder lidt, men det ændrer ikke på det overordnede resultat, nemlig, at børn af ældre mødre angiveligt trives markant bedre end børn med yngre mødre,« forklarer han.
\ Kan være negativt for børnenes fysiske helbred
Det nye, danske studie er i tråd med ny britisk forskning, der tyder på, at børn af ældre mødre har bedre kognitive evner.
Når det gælder børnenes fysiske helbred, har tidligere forskning dog indikeret, at risikoen for at få børn med arvelige sygdomme er forhøjet hos ældre mødre.
Læs mere i artiklen: Børn af gamle mødre har større risiko for arvelige sygdomme.
Undersøgelsen er som nævnt udført på baggrund af spørgeskemaer, hvor mødrene har svaret på, hvordan deres børn har det.
Og det kan være en problematisk metode, erkender Dion Sommer.
»Det giver ofte nogle problemer, når forældre skal være objektive. Derfor har vi også lavet dybdegående interviews, som vi har sammenlignet med mødrenes egne beskrivelser. På den måde mener jeg, at vi har imødekommet den usikkerhed, som er forbundet med spørgeskemaundersøgelser,« siger han.
Jesper Dammeyer er enig i, at spørgeskemaer kan være vanskelige at tolke ud fra.
»Forskerne i det her studie har dog brugt en anerkendt spørgeskemametode, der hedder SDQ (Strength and Difficultiues Questionaire), som er en valid metode. Efter min vurdering er det et solidt studie,« siger han.
\ Læs mere
»Unge mødre er ikke dårlige mødre«
Selvom studiet viser en fordel i at have en mor over 30 år, kan man naturligvis ikke sige, at alle yngre mødre er mindre kompetente forældre end ældre, pointerer Dion Sommer.

»Der er masser af fantastiske unge mødre, og vi ønsker ikke at komme med nogen anbefaling om, hvornår man skal blive forældre. Vi kan bare sige, at det i et psykologisk perspektiv kan være en fordel,« siger han.
Selvom det psykologisk set kan give mening at få børn i 30’erne, kan det imidlertid give problemer på fertilitetsfronten, hvis man venter alt for længe med at få børn.
»Vi ser kun på det generelle psykologiske perspektiv og ikke på komplikationer ved fødsler hos ældre mødre og problemer med fertilitet. Men ud fra de data, vi har, er der ingen argumenter for at skynde sig at få børn, når det gælder børnenes psykologiske udvikling,« slutter han.