Vinterdepression: Sådan undgår du at blive ramt
Med disse råd er der bogstaveligt talt lys forude.
vinterdepression mørke kulde lysterapi

Suk... Hvis du er modløs og trist over, at vi går den mørke og kolde tid i møde, kommer her nogle gode råd til, hvordan du kommer igennem perioden. (Foto: Shutterstock)

Suk... Hvis du er modløs og trist over, at vi går den mørke og kolde tid i møde, kommer her nogle gode råd til, hvordan du kommer igennem perioden. (Foto: Shutterstock)

Mørket udenfor kan virke voldsomt tyngende om vinteren. Nogle af os oplever søvnproblemer, træthed, tendens til overspisning og i det hele taget en overvældende følelse af tristhed.

Samlet set er det en tilstand, som man i den medicinske verden kalder 'vinterdepression'.

Men hvorfor opstår vinterdepression, og hvordan kan man hjælpe sig selv ud af den igen?

Det har videnskaben en række bud på - vi har samlet de vigtigste af dem til dig her:

Kulden påvirker også dit humør

Der er ingen tvivl om, at vinterdepression i hvert fald til dels skyldes mangel på sollys, men kulden spiller også en rolle, mener forskere.

Det er dog langt fra alle, der bliver ramt af vinterdepressioner.

Svært at måle

Et norsk studie tyder på, at hvis vi får fortalt, at vi deltager i en videnskabelige søvn-undersøgelse, så har vi en tendens til at overrapportere søvnproblemer.

Det kan være et problem i mange af de undersøgelser, der går i dybden med sammenhængen mellem vinter og søvnproblemer.

Forklaringen kan være, at vinterdeprimerede kan have særligt sårbare gener, hvilket deres serotonin-system (et system af et 'lykke'-signalstof) i hjernen ikke kan kompensere for.

Forsøg med mus tyder på, at den årstid, vi er født i, også spiller en rolle. Mus, der blev født om vinteren, har tilsyneladende en større risiko for at blive ramt af vinterdepressioner.

Sådan hjælper lysterapi dig

Lægen er den første, du skal hente hjælp hos, hvis du mener, at du er blevet overrumplet af en vinterdepression.

Medicin kan hjælpe, men nogle vælger i stedet at sidde en times tid hver morgen foran en helt særlig lysterapilampe. Den er nemlig god nok: Lysterapi hjælper, siger forskerne.

Det gør det, fordi lysterapi stabiliserer døgnrytmen, hvilket giver mere energi og får niveauet af serotonin i hjernen til at stige. Præcis som det rigtige sollys gør.

vinterdepression mørke kulde lysterapi

Lysterapi stabiliserer vores døgnrytme, og derfor skal man bruge det om morgenen. Hvis man tager det om aftenen, risikerer man ikke at kunne sove. (Foto: Shutterstock)

Gartnere og gadefejere har en fordel

Lysterapilampen er en erstatning for det rigtige sollys, som trods alt skinner i otte timer af døgnet, når det er vinter.

Problemet for mange af os er, at vi arbejder indenfor, når lyset er der. En undersøgelse tyder på, at folk, der arbejder udenfor, sjældnere bliver ramt af vinterdepression.

Den samme undersøgelse viser, at to timers ophold udenfor hver dag har en positiv betydning for helbred og humør.

Så det er bare med at komme ud, når muligheden er der, hvis du vil undgå at blive slået ud af mangel på lys.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk