Testen tager fem minutter og skal formodentligt kun klares én gang i livet. Den reducerer antallet af tarmkræfttilfælde med en tredjedel og antallet af dødsfald med 43 pct.
Sådan lyder konklusionen på et britisk studie netop offentliggjort i tidsskriftet ‘The Lancet’ ifølge BBC.
Cancer Research UK kalder resultatet for et ‘sjældent gennembrud’, og de britiske sundhedsmyndigheder er nu gået i gang med at undersøge muligheden for at implementere testen i deres nationale screeningsprogram.
Det er forskere fra Imperial College i London, der har fulgt 200.000 personer i alderen 55-64 år i gennemsnitligt 11 år. Ud af dem var 40.000 blevet screenet.
Simpel kikkertundersøgelse
Screeningsmetoden, som forskerne undersøgte effekten af, er en såkaldt sigmoideoskopi. Det vil sige en kikkertundersøgelse af endetarmen og den nederste del af tyktarmen.
Testen kan udføres af en sygeplejerske og kræver ingen form for bedøvelse eller smertestillende medicin.
I praksis foregår den ved, at man fører en slange lidt bredere end en blyant ind i tarmen. Herved kan man lokalisere og fjerne polypper, som er forstadiet til kræft, i den nederste del af tarmen.
To tredjedele af alle kræfttilfælde i tarmen opstår i dette område.
Forskerne har regnet ud, at for hver 400 screenede personer, redder man ét liv. Til sammenligning skal der 500 mammografier til for at redde én kvinde fra at dø af brystkræft. De har også udregnet forholdet mellem udgifter til et screeningsprogram og udgifter til kræftbehandlingen og fandt at et screeningsprogram var økonomisk favorabelt.
I både i Storbritannien og i Danmark er tarmkræft den anden største kræftdræber.
Ingen screening endnu i Danmark
Cirka 4.000 danskere får hvert år konstateret tarmkræft, og omkring 2.000 af dem ender med at dø af sygdommen.
Generaliserer man fra den britiske undersøgelse til danske forhold, betyder det, at omkring 860 danske liv kan reddes årligt ved obligatorisk screening med sigmoideoskopi.
Der findes i øjeblikket ikke et offentligt tilbud om screening for tarmkræft i Danmark, men man forsøgte med et pilotprojekt i 2005-2006 i de tidligere Vejle og Københavns amter.
Deltagerprocenten nåede i midlertidig kun op på omkring 48 procent og ikke de 60, som man mente var nødvendig for at kunne vurdere om screeningstilbuddet skulle gøres landsdækkende.
I dag bliver sygdommen først opdaget sent i forløbet hos cirka 60 procent af patienterne, og det forringer deres chance for overlevelse betydeligt.