Studie indikerer: 26 dyr, der omgås mennesker, kan smittes med COVID-19
får flok uld besætning husdyr smitte COVID-19

Studiet sætter muligvis får i COVID-19 farezonen, sammen med deres avlere. (Foto: Pixabay)

Studiet sætter muligvis får i COVID-19 farezonen, sammen med deres avlere. (Foto: Pixabay)

Kilde: 
06 oktober 2020

Selvom mange af os højst omgås en hund eller kat, er der også mange mennesker, der arbejder med dyr i hverdagen.

Nu viser et nyt studie, at 26 arter, der lever tæt på mennesker, kan risikere smitte med COVID-19.

Det skriver SciTech Daily.

Et forskerhold fra University College London ville finde ud af, i hvor høj grad SARS-CoV-2 (navnet på den nye coronavirus, der fører til COVID-19), kunne binde sig til varianter af ACE2-proteinet i dyr.

Det er ACE2-proteinet, som SARS-CoV-2’s eget protein binder sig til, når det inficerer mennesker.

I alt er 215 dyrearter blevet testet i studiet, og resultaterne placerer især får og menneskeaber, såsom de truede chimpanser og gorillaer, i farezonen.

Studiet indikerer, at de to proteiner ville kunne binde sig lige så stærkt sammen i disse arter, som de gør i mennesker.

Dog er det endnu ikke direkte blevet testet, om arterne rent faktisk kan inficeres. Ikke desto mindre giver resultaterne anledning til yderligere undersøgelser.

»De dyr, vi har udpeget, risikerer et smitteudbrud, der kan bringe truede arter samt landmænd i farezonen,« forklarer hovedforfatteren til den videnskabelige artikel, professor Christine Orengo fra UCL Structural & Molecular Biology, til SciTech Daily.

Forskerholdet har også analyseret andre proteiner, der kan agere værter for virussen, i de undersøgte arter.

Deres resultater, der stemmer overens med tidligere forskning, spår mulighed for infektion hos katte, hunde, mink, løver, tigre samt fritter og makak-aber.

»For at beskytte både dyr og os selv er det tilrådeligt at overvåge store bestande af især husdyr for at spotte et udbrud i tide,« forklarer en medforfatter til artiklen, professor Joanne Santini fra UCL Structural & Molecular Biology, til SciTechDaily

Opdagelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports

kgwl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.