Studie: Højere dødsrate blandt patienter på kirurgers fødselsdage
Kirurger Operationer Dødsrate Fødselsdag

Forsøg viser, at forstyrrelser i operationsstuen kan påvirke kirurgens præstation. Et statistisk sammenfald får nu forskere til at spekulere på, om fødselsdage også kan virke forstyrrende. (Foto: Shutterstock)

Forsøg viser, at forstyrrelser i operationsstuen kan påvirke kirurgens præstation. Et statistisk sammenfald får nu forskere til at spekulere på, om fødselsdage også kan virke forstyrrende. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
11 december 2020

Begår en kirurg flere fejl på sin fødselsdag?

Det spørgsmål stiller forskere nu på baggrund af et amerikansk studie, der udkommer i denne måned i tidsskriftet BMJ.

Studiet viser, at der en højere dødsrate blandt patienter, der bliver opereret på kirurgers fødselsdage, sammenlignet med patienter, der bliver behandlet på andre dage.

Forskerne bag studiet peger selv på, at kirurger muligvis bliver mentalt påvirket af livsbegivenheder, der ikke relaterer til deres arbejde. De spekulerer desuden på, om kirurger skynder sig, så de kan komme hjem og fejre deres fødselsdag.

BMJ's særlige juleudgave

Tidsskriftet BMJ udkommer hvert år i en speciel december-version, hvor studierne og forskernes kommentarer er i en noget lettere tone, end man ellers plejer. 

Studierne er dog stadigvæk blevet peer-reviewed (fagfællebedømt), og er lige så virkelige som de forskningsprojekter, der ellers bliver omtalt i BMJ.

Her er to andre historier fra årets juletidsskrift:

Laboratorieeksperimenter viser, at typiske forstyrrelser i operationsstuen som for eksempel larm, problemer med instrumenter og personlige samtaler kan påvirke kirurgens præstation. Men ifølge forskerne er der begrænset evidens baseret på virkelige situationer.

Forskerne bag studiet gik på jagt efter data i arkivbøgerne og gravede oplysninger frem om amerikanere mellem 65 til 99 år, der var døde inden for 30 dage efter en operation i årene 2011-2014. Patienterne undergik 17 af de mest almindelige operationer i USA.

Faktorer såsom patientens alder, sygdommens alvor, kirurgens speciale og hospitalets arbejdskraft blev taget med i ligningen.

I alt analyserede forskerne 980.876 operationer udført af 47.489 forskellige kirurger. Af dem blev 2064 (0,2 procent) udført på kirurgens fødselsdag.

Der var en højere dødsrate blandt patienter, der blev opereret på kirurgens fødselsdag, imodsætning til dem der blev opereret på alle andre dage (6,9 procent på fødselsdage og 5,6 procent på andre dage).

En lignende øget dødelighed er også observeret i forbindelse med jul, nytår og weekender.

Da det er et observationsstudie, er der tale om et statistisk sammenfald - en såkaldt korrelation. Studiet kan derfor ikke afgøre, om fødselsdagene virkelig er en årsag til dødsfaldene, eller præcis hvorfor fødselsdagene eventuelt spiller ind.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.