Beroligende ord og musik under operationer kan muligvis reducere efterfølgende smerter
Musik Operation Postsmerter

Hvis en patient får afspillet beroligende musik for sig i høretelefoner under en operation, kan det føre til færre smerter efter operationen, lyder det ifølge et nyt studie. (Foto: Shutterstock).

Hvis en patient får afspillet beroligende musik for sig i høretelefoner under en operation, kan det føre til færre smerter efter operationen, lyder det ifølge et nyt studie. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
11 december 2020

Hvordan hjælper man patienter bedst muligt med at komme sig efter operationer?

Ifølge et nyt studie gavner det patienter at lytte til beroligende ord og musik under operationerne, da de efterfølgende vil opleve en reduceret mængde smerte i kroppen.

Når patienter har færre smerter efter en operation, vil det også være mindre nødvendigt at indtage smertereducerende medicin.

BMJ's særlige juleudgave

Tidsskriftet BMJ udkommer hvert år i en speciel december-version, hvor studierne og forskernes kommentarer er i en noget lettere tone, end man ellers plejer. 

Studierne er dog stadigvæk blevet peer-reviewed (fagfællebedømt), og er lige så virkelige som de forskningsprojekter, der ellers bliver omtalt i BMJ.

Her er to andre historier fra årets juletidsskrift:

Studiet er udgivet i denne måneds juleudgave af BMJ.

Verden over bliver mere end 200 millioner mennesker opereret hvert år, og for de fleste foregår det under fuld bedøvelse.

Selvom man skulle tro, at kroppen og hjernen er følelsesløs under fuld bedøvelse, er der studier, der viser, at kroppen stadigvæk er i stand til at overvåge sine omgivelser under fuld bedøvelse.

For at teste dette yderligere undersøgte forskere 385 forskellige patienter i alderen 18 til 70 år fra fem forskellige hospitaler i Tyskland.

Alle blev opereret under fuld bedøvelse. Operationerne varede mellem 1 til 3 timer.

Patienterne blev ved lodtrækning inddelt i to forskellige grupper med 191 i testgruppen og 194 i kontrolgruppen.

Patienterne i testgruppen fik under deres operationer afspillet afslappende baggrundsmusik for dem i høretelefoner.

I den anden gruppe blev der afspillet et bånd uden lyd for patienterne, der også have høretelefoner på.

Inden operationerne oplevede patienterne nogenlunde det samme niveau af smerte, men i de 24 timer efter operationerne var smerteniveauerne signifikant lavere i testgruppen. Her oplevede patienterne i gennemsnit 25 procent færre smerter end i kontrolgruppen.

Dette medførte, at færre patienter i testgruppen var nødsaget til at få smertestillende medicin efter deres operationer. I alt var der tale om en reduktion på omkring 16 procent.

Resultaterne peger på, at det virker terapeutisk på patienterne at få afspillet mere behagelige lyde og musikstykker under deres operationer.

Samtidig mener forskerne, at der skal forskes mere i teknikken. Heriblandt skal man se nærmere på mere smertefulde og komplicerede operationer.

Derudover mener forskerne bag studiet også, at man bør se nærmere på underbevidstheden, da man ved at have mere fokus på denne kan hjælpe patientens velvære yderligere fremover.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.