Vaccine mod HPV (Human papillomavirus) har været heftigt debatteret i de senere år. HPV-vaccinen er af modstandere blevet beskyldt for at have alvorlige bivirkninger, der forårsager forskellige sygdomme, blandt andet i hjernen.
I sidste uge udkom et studie fra Statens Seruminstitut, hvor forskere har undersøgt sammenhænge mellem en række sygdomme og HPV-vaccinen. Forskerne fandt ingen sammenhænge mellem HPV-vaccinen og 44 sygdomme, som vaccinen var beskyldt for at forårsage – herunder hjernesygdomme.
\ Historien kort
- Forskerne har set på data for 3,1 millioner kvinder i Danmark og Sverige. Studiet viser ingen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og 44 sygdomme.
- I undersøgelsen var der flere vaccinerede end ikke vaccinerede kvinder, der havde sygdommen cøliaki – glutenintolerans. Det er dog et lille tal, og sammenfaldet sås kun hos de danske kvinder, ikke de svenske og ikke i tidligere undersøgelser af andre aldersgrupper.
- Studiet har ikke undersøgt for de lidelser, som har været omdiskuteret i blandt andet en TV2 dokumentar.
Studiet er ifølge flere forskere en vigtig brik i vores viden om HPV-vaccinen:
»Studiet udgør et vigtigt bidrag til den samlede evidens,« siger Allan Linneberg professor ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden, som selv har stået bag flere lignende studier af blandt andet vacciner, men har ikke været del af studiet.
»Denne type studier er en god måde at overvåge mulige bivirkninger af vaccinationer på, og jeg vil opfordre til, at overvågningen fortsættes og udvides,« fortsætter han.
Stadig spørgsmål om visse lidelser
Selvom resultaterne er positive, så skal man stadig være varsom med tolkningen af dem, mener Jesper Mehlsen, forskningsleder på Bispebjerg Hospital, som heller ikke har del i studiet.
En række piger er blevet henvist til Jesper Mehlsens afdeling, fordi de selv mener, at de har fået bivirkninger af HPV-vaccinen. Disse piger har udvist symptomer, som ikke kan kategoriseres som bestemte sygdomme. Men det nye studie har netop kun inddraget kendte sygdomme, påpeger Jesper Mehlsen, der er kendt kritiker af myndighedernes håndtering af sager med de såkaldte HPV-piger.
\ HPV-vaccine-frafald
Færre og færre danske piger har gennem de senere år benyttet sig af muligheden for at få verdens eneste vaccine mod kræft, forårsaget af HPV-virus.
Blandt andet en tv-dokumentar på TV 2 har sat gang frygten for bivirkninger. I ’De Vaccinerede Piger’ kæder syge piger deres lidelser sammen med vaccinationen mod HPV.
Indtil videre har ingen store videnskabelige undersøgelser påvist flere lidelser i gruppen af vaccinerede i forhold til ikke-vaccinerede. 270 millioner vacciner er givet på verdensplan.
Mere om HPV-debatten i artiklen Forskere efter HPV-nedtur: Fakta skal formidles med følelser
»Det er rigtig godt, at det studiet viser, hvad det gør. Men det siger ikke noget om symptomerne hos de her piger, der har været meget tale om. Det kan ikke bruges til at svare på, om de sygdomme, vi har observeret, forekommer,« siger Jesper Mehlsen.
Dermed mener han ikke, at vores viden om pigerne er blevet meget bedre med undersøgelsen fra Statens Seruminstitut.
Ifølge Jesper Mehlsen er information afgørende i spørgsmålet om HPV-vaccinen. Han fraråder ikke direkte vaccinen, men taler for, at der skal oplyses så grundigt og objektivt som muligt om de ubesvarede spørgsmål.
Der er endnu ingen studier, der har påvist en direkte sammenhæng mellem symptomerne og HPV-vaccination. Langt de fleste læger og sundhedsmyndigheder anbefaler da også HPV-vaccinen.
\ Læs mere

Voksne kvinder er ikke undersøgt før
Det nye studie fra Statens Seruminstitut er et såkaldt registerstudie. Det vil sige, at forskerne har samlet data fra patientregistre. Her er alle patienter registreret med vacciner og diagnoser, og de udgør derfor et stort statistisk grundlag.
Studiet er udført i samarbejde med det svenske Karolinska Institutet og er baseret på data om 3,1 millioner danske og svenske kvinder i alderen 18-44 år.
Forskerne har specifikt undersøgt de 18 til 44-årige, fordi de ikke har været undersøgt så grundigt før. Tidligere undersøgelser har især fokuseret på piger i alderen 10 til 18 år.
Der er dog nogle begrænsninger ved registerstudierne, fortæller forskerne. Det er nemlig ikke alle oplysninger om patienterne, der fremgår af registret, og derfor er patienterne ikke nødvendigvis 100 procent sammenlignelige.
»Derfor kan man ikke fuldstændigt udelukke, at der kan være forskelle imellem HPV-vaccinerede og HPV-ikke-vaccinerede, som kan forstyrre resultaterne. Men det giver alligevel vigtig viden om sikkerheden af vaccinerne,« siger Allan Linneberg fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.
\ HPV
HPV (Human papillomavirus) er et virus, der et virus, der overføres ved seksuel kontakt. Virusset kan medføre celleforandringer, som kan udvikle sig til forskellige former for kræft. Livmoderhalskræft er den hyppigste.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Det undersøgte de for
De sygdomme, som forskerne havde i kikkerten, var 45 forskellige sygdomme, som HPV-vaccinen har været mistænkt for at forårsage. Sygdommene er en række såkaldte autoimmune sygdomme og neurologiske sygdomme.
- Autoimmune sygdomme er betegnelsen for en række lidelser, hvor kroppens immunforsvar fejlagtigt angriber kroppen uden grund. Eksempler på autoimmune sygdomme er leddegigt og type 1-diabetes.
- Neurologiske sygdomme er sygdomme, der rammer hjernen og nervesystemet, blandt andet epilepsi, lammelser og forskellige former for hjernebetændelse (encephalitis).
En enkelt sygdom er usikker
Forskerne så, at 44 af de 45 sygdomme ikke optrådte oftere hos de vaccinerede kvinder end de ikke-vaccinerede. Dermed er der altså ikke noget, der tyder på en sammenhæng.
Der var dog en enkelt sygdom, som var mere hyppig hos de vaccinerede kvinder, nemlig cøliaki, også kendt som glutenintolerans eller glutenallergi.
Forskerne fandt dog kun denne sammenhæng blandt de danske kvinder, ikke de svenske. Samtidig er sammenhængen heller ikke set i tidligere studier af andre aldersgrupper.
Og der er et problem med registerdata for cøliaki:
»Cøliaki er betydeligt underregistreret i Danmark,« fortæller Anders Hviid, seniorforsker ved Statens Seruminstitut og en af forskerne bag studiet.
Unmasking
\ Cøliaki er underregistreret i Danmark
I et studie fra 2015 udførte forskere en stikprøveundersøgelse, hvor de undersøgte folk for cøliaki. Næsten alle de personer, som viste sig at have cøliaki, var ikke klar over, at det inden undersøgelsen.
Hyppigheden af cøliaki i stikprøven var også langt højere end hvad data fra patientregisteret viste. Derfor konkluderede forskerne, at cøliaki sandsynligvis er meget mere udbredt i befolkningen, end registrene viser, altså underregistreret
Kilde: Anders Hviid og studiet ‘Screening for celiac disease in Danish adults’
En mulig forklaring på sammenfaldet kan ifølge Anders Hviid være, at cøliaki simpelthen er bedre registreret blandt vaccinerede kvinder.
Han henviser til et fænomen, forskerne kalder ’unmasking’. Det betyder, at når en patient, der døjer med symptomer, går til lægen for at blive vaccineret, så sætter lægen en undersøgelse af symptomerne i gang, og lægen vil så opdage eventuelle sygdomme, som ikke blevet opdaget hos patienten før. Så måske vil kvinder, der vælger at blive vaccineret, i højere grad få opdaget andre lidelser. Det kan forklare den tilsyneladende sammenhæng.
Han understreger dog, at det ikke er underbygget, og det skal undersøges nærmere.
Samtidig er cøliaki en meget sjælden lidelse, og det kan derfor være svært at få nok data til, at det kan måles statistisk korrekt. Tilfældigheder vejer for meget, når der er meget få tilfælde. Derfor kan det nemt se ud som om, at der er en sammenhæng, uden at der reelt er det, påpeger Anders Hviid.
»Jo sjældnere ting er, jo mindre kan vi sige om det. Hvis vi skal se en sammenhæng, skal den sammenhæng være meget kraftig,« siger Anders Hviid.
Han mener ikke, at der er grund til bekymring:
»Når vi ikke ser det i andre aldersgrupper og ikke ser det i Sverige, så virker det ikke så bekymrende,« siger han.
Allan Linneberg tager også den tilsyneladende sammenhæng med ro:
»Resultatet, at HPV-vaccination oftere efterfølges af diagnosticering af cøliaki, vil jeg ikke vil tillægge stor betydning, før sammenhængen er bekræftet i andre studier,« siger han.