Stor WHO-rapport: Vi drikker alle mikroplast, og vi aner ikke, om det er farligt

Mikroplast i drikkevandet er tilsyneladende næsten umuligt at undgå, men vi ved ikke rigtigt, hvordan det påvirker os. (Foto: Shutterstock)

Annonce:

Mikroplast, de bittesmå plastpartikler, der kommer fra alverdens dagligdagsprodukter, er overalt – ikke mindst i drikkevand verden over.

Det gør det afgørende at vide, hvordan plastpartiklerne påvirker vores krop, men det ved vi problematisk lidt om på nuværende tidspunkt.

Sådan lyder konklusionerne fra en stor rapport, som FN-organet Verdenssundhedsorganisationen, WHO, netop har publiceret.

Rapportens konklusioner – eller mangel på samme – ligger på linje med en artikel, som Videnskab.dk tidligere har bragt om mikroplast i drikkevandet: Vi aner ikke, om det er farligt eller ej.

LÆS OGSÅ: Havet er fuld af mikroplastik

I WHO-rapporten har man gennemgået al forskning, der aktuelt findes om mikroplast i drikkevandet, men den giver altså intet klart billede af sundhedsrisikoen ved at indtage mikroplast.

Mens store dele af plastpartiklerne gelejdes ud af kroppen gennem vores afføring, så er det samtidig muligt, at noget mikroplast optages i vores organer, står der i rapporten.

Annonce:

Derudover advares der mod, at mikroplast både kan bære på sygdomsfremkaldende bakterier og hjælpe bakterier med at udvikle antibiotikaresistens.

I rapporten anbefales det, at man i højere grad arbejder på at holde de sygdomsfremkaldende bakterier og andre skadelige kemikalier ude af vandforsyningen, da det ofte også vil holde mikroplasten ude af drikkevandet.

I sidste ende anbefaler WHO dog, at vi generelt holder os fra at miljøforurene med plastik.

»Ud fra den begrænsede information, vi har, ser det ikke ud til, at de nuværende niveauer af mikroplast i drikkevandet udgør en sundhedsrisiko. Men vi bliver nødt til at vide mere. Og vi bliver nødt til at stoppe den stigende plastikforurening i verden,« opsummerer leder af WHO’s afdeling for offentlig sundhed, Maria Neira, i en pressemeddelelse i forbindelse med rapporten.

LÆS OGSÅ: Forskere undersøgte 102 havskildpadder og fandt mikroplast i dem alle

LÆS OGSÅ: Mikroplast: 10 ting, du bør undgå for at redde havene

LÆS OGSÅ: Forskere finder mikroplast i menneskelort 8 steder i verden

Annonce:

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts