Statistiker: Man kan ikke konkludere, at sommertid giver flere blodpropper
Forskere konkluderer i et studie, at sommertid fører en øget forekomst af blodpropper i hjertet med sig. Men det kan man slet ikke konkludere, lyder det fra en statistiker, som Videnskab.dk har fået til at se studiet efter i sømmene - på baggrund af en debat blandt vores læsere.

Et studie har vist, at antallet af blodpropper var 24 procent højere end ellers mandagen efter skiftet til sommertid. (Foto: Shutterstock)

Et studie har vist, at antallet af blodpropper var 24 procent højere end ellers mandagen efter skiftet til sommertid. (Foto: Shutterstock)

I lørdags - dagen inden vi alle stillede urene en time frem - udgav Videnskab.dk artiklen 'Sommertid giver markant flere blodpropper'. Artiklen handlede om et forskerhold, der har undersøgt, hvordan mere end 42.000 blodpropper i hjertet fordelte sig ud over året.

I studiet konkluderede forskerne, at antallet af blodpropper var 24 procent højere mandagen efter skiftet til sommertid - det kan du se på grafen i figur 1 nedenfor. Sommertid resulterede altså med andre ord i en øget forekomst af blodpropper i hjertet, lød det fra forskerne.

Det fik forskningschef i Hjerteforeningen, professor i kardiologi overlæge Gunnar Gislason fra Gentofte Hospital, til at opfordre til en debat om sommertid:

»Vi bør have en debat om skiftet til sommertid overhovedet er forsvarligt, når det på denne måde pålægger befolkningen en øget risiko,« udtalte han til Videnskab.dk.

Men kan man overhovedet konkludere, at sommertid faktisk giver flere blodpropper? Eller er det mennesker, der alligevel ville have fået en blodprop, der blot bliver ramt før tid på grund af sommertid? Spørgsmål som disse har efterfølgende sparket en debat af sig blandt Videnskab.dk's videbegærlige læsere; vi har derfor besluttet os for at kigge lidt nærmere på studiets metode i tæt samarbejde med en statistiker for at opklare usikkerhederne.

Stigningen mandag er for lille til at påvirke hele ugen

Baggrunden for debatten udsprang af, at forskerholdet ikke kunne se en forskel på mængden af blodpropper, når de sammenlignede den første uge efter sommertid, hvor vi stiller urene en time frem, med andre uger på året. De kunne kun konstatere, at der var en stigning i blodpropper i hjertet om mandagen i 'sommertidsugen' i forhold til de andre dage i denne uge.

Figur 1: Her ses en graf over antallet af blodpropper i hjertet i ugen efter skiftet til sommertid. Om mandagen er der 24 procent flere blodpropper, som den sorte linje viser, i forhold til det forventede antal på baggrund af årets andre uger, som er vist med den stiplede linje. (GRAF: Open Hart)

Forskerholdet foreslog derfor, ifølge en artikel hos videnskabssitet LiveScience, at stigningen måske blot skyldes mennesker, der alligevel ville have fået en blodprop - og at det blot var tidspunktet for blodproppen, der blev rykket frem på grund af sommertid. Det ville altså betyde, at sommertid ikke giver flere blodpropper, men blot rykker rundt på, hvornår blodpropperne rammer.

Men det kan man ikke konkludere ud fra studiet, fastslår professor i statistik Niels Richard Hansen fra Københavns Universitet.

»Det kan man ikke konkludere ud fra deres analyse. Hvis de kigger på hele ugen efter skiftet til sommertid, kan de ikke detektere en forskel mellem antallet af blodpropper i denne uge og så det forventede antal. Det betyder dog ikke, at der ikke kan være en forskel,« vurderer Niels Richard Hansen.

Den lille stigning mandag – som den du kan se på grafen i figur 1 øverst i artiklen – kan måske nok ses mandag, men dens effekt på hele ugen er vanskelig at detektere. Stigningen mandag er simpelthen ikke stor nok til synderligt at påvirke resultatet for hele ugen, lyder det fra statistikeren.

»Den er samlet set for lille til at være dokumenterbar. Om der reelt er forskelle de enkelte dage er ikke ordentligt dokumenteret af analysen,« understreger Niels Richard Hansen.

Studiet viser i virkeligheden »ikke noget som helst«

Niels Richard Hansen er generelt ikke imponeret over den metode, forskerholdet bruger i studiet. Efter at have læst den videnskabelige artikel er det hans vurdering, at forskerne formentlig har manglet en hypotese, før de begyndte at analysere deres data.

Figur 2: Grafen viser antallet af blodpropper i hjertet i perioden fra den 1.januar 2010 til den 15.september 2013. Hvis man bare zoomer ind på et område af grafen, kan en stigning eller et fald i kurven komme til at se mere signifikant ud, end den nødvendigvis er. Derfor er man også nødt til at arbejde med en klar hypotese, før man fortolker dataen, forklarer professor i statistik Niels Richard Hansen: »Hvis du på forhånd har en klar hypotese, er der større grundlag for at tro, at en tilsyneladende statistisk signifikant forskel også er reel.« (GRAF: Open Hart)

»Det er tænkeligt, at de har screenet deres data igennem uden en hypotese, og så er faldet over en lille stigning mandag efter sommertid for derefter at lave deres statistiske analyse. Og det er ikke metodisk korrekt,« vurderer Niels Richard Hansen.

Hvis du bare screener data igennem for et helt år, vil du kunne se en masse fluktuationer, stigninger og fald i datasættet, i forhold til tendensen i det omkringliggende data – se for eksempel grafen i figur 2 herover. Fluktuationer, som man bagefter kan få til at se signifikante ud, men som man egentlig ikke kan sige noget sikkert om, fordi man ikke har arbejdet med en fast hypotese, forklarer Niels Richard Hansen.

»Selv hvis de kun så på ugen efter skiftet til sommertid, er der stadig syv dage, og de har ikke en på forhånd specificeret hypotese om, at en eventuel forskel skulle dukke op mandag. Derfor viser studiet i virkeligheden ikke noget som helst,« fastslår han.

Vi skal have en kvalificeret debat om sommertid

Så hvis vi skal have en debat om sommertid, som overlæge Gunnar Gislason opfordrer til, er det vigtigt at gå rigtigt til værks og specifikt undersøge, om sommertid giver flere blodpropper.

Og det ville kræve et nyt studie, vurderer professor i statistik Niels Richard Hansen.

»Hvis det skal afgøres, om der er et bestemt mønster i forekomsten af blodpropper i ugen efter skiftet til sommertid, så skal der formuleres en klar hypotese, før data indsamles. Derefter kan nye data benyttes til at styrke eller afkræfte hypotesen,« vurderer Niels Richard Hansen.

Videnskab.dk har forsøgt at kontakte det amerikanske forskerhold bag studiet uden held, for at få deres kommentarer til kritikken af deres studie, men de har ikke reageret på henvendelser.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk